Руски следователи са обискирали домовете на няколко критици на Кремъл,

...
Руски следователи са обискирали домовете на няколко критици на Кремъл,
Коментари Харесай

В Русия сплашват критици на Кремъл, обискират домовете им

Руски следователи са обискирали домовете на няколко критици на Кремъл , които приканиха поддръжниците си да стачкуват против ръководството на президента Владимир Путин. Това оповестиха деятели, представени от " Франс прес ".

Последните обиски на членове на опозицията бяха осъществени, откакто Путин, който е на власт от две десетилетия, този месец управлява противоречив референдум, който му разрешава да удължи пребиваването си на върха на съветската политика до 2036 година.

Следователите са претърсили дома на Юлия Галямина, общински консултант в Москва , която оказа помощ за организирането на всеобщи опозиционни митинги предишното лято, прецизираха деятелите.

Галямина също по този начин прикани последователите на опозицията да излязат по улиците идната сряда на митинг против конституционните промени на Путин , които му разрешават да остане на власт до 2036 година.

Тя сподели, че обискът на жилището ѝ е траял повече от осем часа , а тя също по този начин е била разпитана от следователи.

" Това е опит за заплашването ни ", акцентира тя за Агенция Франс Прес. След обиските тя още веднъж прикани последователите си да стачкуват идната седмица.

Следователите са обискирали и домовете на деятели на " Отворена Русия " - придвижване, основано от рецензия на Кремъл Михаил Ходорковски , живеещ в самоналожено заточение, както и офисите на организацията.

Претърсени са били и редакциите на МБХ Медиа , издание, основано от Ходорковски.

Марина Литвинович, член на опозиционната акция " Нет " ( " Не " ), също свърза обиските с проекти за осъществяване на митинга против резултатите от конституционните промени, които Кремъл дефинира като " успех ".

В сряда, уточня тя, уредниците са получили публично съобщение от московските управляващи, които са споделили, че организирането на протест не било допустимо поради рестриктивните мерки, свързани с епидемията от новия ковид.

" Смятаме, че всичко това е обвързвано ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

От " Отворена Русия " обявиха, че обиските публично били свързани с проблема ЮКОС от 2003 година ЮКОС е петролната компания на Ходорковски, която съгласно него е унищожена и ликвидирана по политически аргументи.

Критиците на Кремъл отхвърлиха това като предлог , като акцентираха, че един от деятелите, който е бил ударен, а точно - Олга Горелик, която е член на " Отворена Русия ", е била малолетна през 2003 година и затова не може да има информация по проблема .

Групата за наблюдаване на изборите " Голос " дефинира вота за конституционните промени на Путин като " невиждан " във връзка с нарушаванията , като акцентира, че той ще влезе в историята като офанзива против суверенитета на народа .

Водачът на съветската съпротива Алексей Навални назова днешните обиски нова акция за " заплашване ".

" Това е опит за деморализиране на тези, които са срещу Путин , и обществено наказване на тези, които са пропагандирали против конституционните промени на Путин ", посочи Навални.

Критиците на Кремъл упрекват управляващите, че ускоряват натиска върху несъгласните, когато неодобрението към Путин нараства.

В настрана развиване следователи тази седмица образуваха наказателно произвеждане против Пьотр Вержилов, деятел срещу Кремъл и помощник на пънк групата Pussy Riot, за това, че не е уведомил управляващите, че има и канадски паспорт .

Днес 32-годишният Вержилов сподели, че следователите са му наредили да се подложи на психиатрична експертиза , откакто е бил разпитан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР