Руски съд призна за виновен и осъди на 14 години

...
Руски съд призна за виновен и осъди на 14 години
Коментари Харесай

Поляк бе осъден в Русия на 14 години затвор за шпионаж. Ще лежи в колония

Руски съд призна за отговорен и осъди на 14 години затвор полски жител, упрекнат, че е събирал разследващи данни и е правил опити да изнесе елементи от съветски оръжейни системи.
Руската Федерална работа за сигурност (ФСС) заяви, че Мариан Радзайевски се е опитвал " да провежда износа на военни материали, съдържащи информация, обвързвана с държавна загадка, от съветска територия за Полша ".
Той се опитал също да получи секретни съставни елементи от съветски системи за противовъздушна защита С-300, " с цел да ги изнесе след това нелегално ", се споделя в известието и се прибавя, че полякът е бил задържан на мястото на престъплението, до момента в който се опитвал да приключи договорката.
" В хода на следствието се удостовери, че Мариан Радзайевски е работил за полска организация, която е главен снабдител на въоръжените сили и на специфичните служби ", заяви още ФСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Радзайевски беше съден при закрити врата от градски съд в Москва. Адвокатът му, представен от съветската организация Интерфакс, разгласи, че " не е склонен с формулировката на обвиняванията " и счита да апелира.
Според Интерфакс, която цитира обвинителния акт, Радзайевски е роден през 1977 година и е управлявал транспортна компания в североизточния полски град Бялисток.
Радзайевски ще излежава наказването си в колония със непоколебим режим, заяви ТАСС.
През последните години в Русия обвиняванията за шпионаж се усилват. Повечето са свързани с Украйна, само че делата, свързани с Полша и балтийските страни, също са релативно чести, показва Агенция Франс Прес.
През април пенсиониран норвежец, упрекнат, че е събирал информация за съветските нуклеарни подводници, също беше наказан на 14 години затвор, а делото докара до разтягане на връзките сред Москва и Осло.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР