Руски съд наложи присъда от пет години затвор на тийнейджър,

...
Руски съд наложи присъда от пет години затвор на тийнейджър,
Коментари Харесай

Руснак на 16 г. влиза в затвора за тероризъм в Майнкрафт

Руски съд наложи присъда от пет години затвор на младеж, упрекнат, че се е „ обучавал на тероризъм “, като възнамерявал по какъв начин да взриви виртуална постройка на тайните служби във видеоиграта " Майнкрафт ", съобщи Франс прес.

16-годишният Никита Уваров беше наказан от боен съд в Сибир, тъй като се " обучавал да прави терористични актове ", заяви юрист Павел Чиков в акаунта си в Телеграм.

Други двама обвинени, които са сътрудничили на следствието, получиха условни присъди. Процесът беше извършен при закрити врата.

Тримата младежи бяха задържани в сибирския град Канск през 2020 година, тъй като разпространявали листовки в поддръжка на московски математик и анархист, които са подсъдими за вандализъм.

Анализирайки данни от телефоните им, следователите обявиха, че са разкрили полемики, отнасящи се до проекти да взривят виртуална постройка на съветските сили за сигурност (ФСС), основана в " Майнкрафт ".

Играта разрешава построяването на виртуални здания. Много консуматори се въодушевяват от действителния свят, като от време на време пресъздават цели градове.

Според следователите тримата обвинени се учели и да създават изцяло действителни самоделни бомби и да ги взривяват в изоставени здания. Първоначално те били упрекнати в „ принадлежност към терористична организация “, само че тези обвинявания отпаднаха заради липса на доказателства.

На последното съвещание Уваров порица натиска, който съгласно него са му оказали управляващите по време на следствието, и отхвърли съществуването на проект за атентат.

„ Не съм терорист “, акцентира той.

Руските управляващи подхващат строги ограничения против хора, обвинени в подготовка на терористични актове или вандалски прояви, отбелязва Агенция Франс Прес.

През 2020 година седем млади деятели (анархисти и антифашисти) получиха присъди от 6 до 18 години затвор за терористична активност. Няколко от тях упрекнаха следователите, че са ги изтезавали, с цел да получат самопризнания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР