Руски съд наложи днес тежки наказания на седем крайнолеви екстремисти

...
Руски съд наложи днес тежки наказания на седем крайнолеви екстремисти
Коментари Харесай

Тежки наказания за крайнолеви екстремисти, обвинени в тероризъм в Русия

Руски съд наложи през днешния ден тежки санкции на седем крайнолеви екстремисти по обвинявания в тероризъм - решение, което което бе наказано от неправителствената организация Мемориал и опозиционера Алексей Навални като поредна демонстрация на произвол по отношение на критици на властта, съобщи Франс прес.

Подсъдимите би трябвало да излежат сред 8 и 16 години затвор съгласно присъдата на военния съд в Пенза, Централна Русия. Десетки техни последователи скандираха " Позор " във военния съд в Пенза при произнасянето на присъдите, съобщи Ройтерс.

Младите мъже - на възраст сред 23 и 31 години, множеството от Пенза, са задържани през 2017 и 2018 година за принадлежност към терористична организация и обмисляне на атентати, като част от незаконна анархистка група, наречена " Мрежа " (Сеть), добавя Българска телеграфна агенция.

Организаторите на групата съгласно обвиняването - Дмитрий Пчелинцев и Иля Шакурски получиха най-тежките присъди - 18 и 16 години в колония със непоколебим режим. Двамата бяха упрекнати в основаване на терористична организация и нелегално пирдобиване на оръжие. Трима от обвивяемите бяха упрекнати и в опит за разпространение на опиати.

Правозащитната организация Мемориал упрекна проверяващите в изфабрикуване на доказателства, подлагагане на побой и мъчения, с цел да изтръгнат признания.

Съдът удостовери версията на държавното обвиняване, съгласно което " Мрежата " е била междурегионална терористична организация, основана през 2016 година, с кафези в Пенза, Москва, Санкт Петербург. Участниците създали правилник, провеждали тренировки с оръжие и си поставяли за цел принудително събаряне на държавния строй посредством набези против чиновници от правоохранителните органи. Всички подсъдими отхвърлиха обвиняванията.

Радикалната " Мрежа " бе включена във федералния лист на терористични организации, съобщи ТАСС. През януари 2019 година обвинен по аферата " Мрежа " гражданин на Петербург - Игор Шишкин, призна виновността си и бе наказан на 3,5 години колония с общ режим. В момента в Петербург се гледа престъпно дело против двама хипотетични участници в организацията - Юлия Бояршинова и Виктор Филинков, напомня ТАСС.

Попитан за случая през днешния ден, в конферентен диалог с кореспонденти представителят на Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е бил осведомен с делото, само че би било несвоевременно да се намесва в него, предадоха Ройтерс и Агенция Франс Прес.

Според Дмитрий Песков президентът е следил обстановката и неведнъж е издавал разпоредби всичко да бъде подробно тествано, с цел да се подсигурява, че подхожда на закона.

Критикът на Кремъл Алексей Навални дефинира присъдите като " чудовищни ". " Показанията на тези толкоз младежи за мислена терористична организация са били изтръгнати с мъчения. Всеки министър в съветското държавно управление е 10 пъти по-голям нарушител и опасност за обществото от тези хора ", реагира той в Туитър. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР