Руски пропагандатори повтарят, че в Украйна е пълно с нацисти

...
Руски пропагандатори повтарят, че в Украйна е пълно с нацисти
Коментари Харесай

В Украйна е пълно с нацисти: проверка на фактите


Руски пропагандатори повтарят, че в Украйна е цялостно с нацисти и настояват, че разполагат с доказателства, които популяризират в мрежата. Дъждовни води ревизира достоверността на три от тях.

Наративът за украинския нацизъм се популяризира още преди началото на войната в Украйна, която Русия води в Украйна. В добре познати пропагандни канали в обществената мрежа " Телеграм "  като да вземем за пример " Новини от Русия ", който се управлява от представящата се за самостоятелна журналистка Алина Лип, историите за " украинските нацисти " доближава до стотици хиляди. Но какви са доказателства, които съветските пропагандатори показват за изказванията си? Дъждовни води ревизира обстоятелствата.

Твърдение:   , за което се твърди, че е от арабския канал " Ал Джазира ", демонстрира трима пияни украинци, които популяризират нацистки знаци на Световното състезание по футбол в Катар.

Проверка на обстоятелствата:  Невярно

Видеото демонстрира трима украинци, които рисуват мустаци като на Хитлер на графит, изобразяващ талисмана на Световното състезание по футбол. В репортажа се твърди и че тримата мъже са унищожили десетина плаката към стадион “Ал Байт ” и че са били задържани, без да се съпротивляват.

Видеото е подправено, демонстрира нашето изследване и инспекция на обстоятелствата,

Клипът е с логото на катарската телевизия и в него не са показани действителните украинци, за които се твърди, че са направили вандалските прояви, а други общи фотоси на украински почитатели. За тях няма детайлности. Подозрителното в този сюжет е, че мъжете на възраст сред 18 и 60 години не могат да напущат Украйна от началото на войната поради мобилизацията. Украинският тим по футбол не се и класира на Световното състезание.

Вижда се също, че името на стадиона " Ал Байт "  е написано неверно във видеото - " Ел бейт ". Няма и фотоси на хипотетичните плакати, които са били унищожени. Кадрите, на които се твърди, че украинските почитатели са арестувани, демонстрират служители на реда, чиито униформи не са като тези на катарските органи на реда, удостоверяват от вътрешното министерство на страната.

на значката на един от хипотетичните служители на реда демонстрира, че това е военна значка. В умозаключение: видеото е имитация, което е доказано и от набедените за създатели - " Ал Джазира ".

Твърдение:   Някои украинци носят каски с надпис " Всекиму своето " - израз, употребен от нацистите, демонстрирайки неонацистките си възгледи, написа Алина Лип в канала си в " Телеграм "  и разгласява фотография за доказателство.

Проверка на обстоятелствата:  Невярно

Снимката е манипулирана, демонстрира изследването ни. " Всекиму своето " ( " Jedem das Seine " ) е изписано на входа на концентрационния лагер Бухенвалд и се свързва с националсоциализма от този момент. Надписът е със програмен продукт за редактиране на изображения, демонстрира назад търсене по фотографията. Освен това истинската фотография е огледална.

Мъжете на фотографията също не са безизвестни - украинската група " Антитила ", които освен пеят, само че и вземат участие в украинската защита. Подправената в този момент фотография е същата, която в своя обява за украинските музиканти преди време.

Твърдение:  Огромна свастика е нарисувана на стълбище в украински търговски център, твърди видео, публикувано в " Туитър ".

Проверка на обстоятелствата:  Подвеждащо

огрява стълбище в киевския търговски център Городок. Факт е, че видеото е достоверно, само че информацията, която се популяризира, е подвеждаща.

В своя официална позиция комерсиалният център е обяснил, че видеото е от 16 февруари 2019 година и виновни за свастиката са хакери. Един от охранителите е забелязал свастиката и осветлението на мола незабавно е било изключено.

По случая се води и следствие, което потвърждава, че 17-годишно момче е влезнало в системите на комерсиалния център, с цел да извърши вандалския акт. В Украйна разпространението на нацистки знаци е неразрешено.

В умозаключение: свастика се е появила на фасадата на украински търговски център в Киев за няколко минути, само че това е дело на хакер.

Крайнодесните са маргинализирана група в Украйна

Голяма част от изказванията за украински нацисти са фалшифицирани или подвеждащи. Тази история обаче продължава да се популяризира, тъй като освен съветски пропагандатори, само че и самият Владимир Путин я повтаря.

Путин постоянно приказва за " потребността от денацификация " на Украйна

За да оправдае своята експанзия против Украйна, той приказва за " денацификация ". Използването на този термин, който се свързва с политиката по отношение на нацистка Германия след края на Втората международна война,, казва Андреас Умланд от Стокхолмски център за източноевропейски проучвания.  " Президентът на Украйна е рускоговорящ евреин, който завоюва последните президентски избори с голяма преднина против украински претендент, който не е евреин ", акцентира Умланд. 

Въпреки че в Украйна има крайнодесни групи, те са доста едва показани спрямо редица европейски страни: " На последните парламентарни избори през 2019 година имаше единен фронт на всички радикални десни партии и този единен фронт получи 2,15 % ", напомня специалистът.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР