Руски опозиционер бе свален от рулиращ за излитане самолет и

...
Руски опозиционер бе свален от рулиращ за излитане самолет и
Коментари Харесай

И Русия свали опозиционер от самолет и го арестува

Руски опозиционер бе свален от рулиращ за политане аероплан и задържан на летище  " Пулково " в Санкт Петербург.

Задържаният е Андрей Пивоваров - някогашен шеф на оповестената за " нежелателна " в Русия организация  " Отворена Русия ", учредена от олигарха в заточение и критик на Кремъл Михаил Ходорковски. Миналата седмица " Отворена Русия " се саморазпусна, заради опасения от репресии против членовете й.

Пивоваров е трябвало да лети за Варшава.  " Минах митницата без проблеми, самолетът стартира да рулира, когато ненадейно спря. Полицаите пристигнаха и ме изведоха ", изяснява в " Туитър "  Пивоваров.

Според екипа му той е разследван за съдействие с " нежелателна организация " - обвинение, което носи до шест години затвор. ТАСС заяви, че Пивоваров към този момент е откаран в Краснодар, където ще му бъдат повдигнати обвинявания за присъединяване в нежелателна задгранична неправителствена организация посредством поместване в интернет на пропагандни материали в нейна поддръжка. Повод за арестуването му на борда на спрения от политане аероплан бил опит да се укрие зад граница от органите на предварителното разследване.

" Току що разбрахме, че против мен е възбудено дело по чл. 284.1 за съдействие с нежелателна организация ", написа в " Туитър " Пивоваров. По това обвиняване го заплашва отнемане от независимост за период от 2 до 6 години.

След ареста на Пивоваров руските органи за сигурност са направили и серия обиски на адреси, свързани с опозиционни активисти, в това число някогашните депутати Гудкови - татко и наследник.

Международни наблюдаващи свързват засиления напън върху опозицията в Русия с наближаването на парламентарните избори през септември.

 

ПЪРВИ РЕАКЦИИ

Полските власи изследват обстановката със сваления от самолета на полската самолетна компания LOT Андрей Пивоваров, съобщи зам.-министърът на външните работи на страната Марчин Пшидач в ефира на националната телевизия.

" Сега проучваме данните от LOT и от Управлението за гражданска авиация. Заедно ще проучваме какво е станало, включително ив подтекста на интернационалното и въздушното право. Тогава ще вземем съответни решения - сподели Пшидач. - Ако се обясни, че са били нарушени някакви правила, полските управляващи ще изискат обяснени, включително и по дипломатически канали ".

 

На 23 май по сходен метод бе задържан на борда на аероплан летящ от Атина за Вилнюс беларуският опозиционен публицист Роман Протасевич, дружно с приятелката му София Сапега. Тогава самолетът бе заставен от беларуски изтребител да се върне и да кацне в Минск, където полицита извърши ареста. Това докара до нови наказания против Беларус и режима на президента Александър Лукашенко.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР