Руски мироопазващи сили бяха разположени днес в планинския анклав Нагорни

...
Руски мироопазващи сили бяха разположени днес в планинския анклав Нагорни
Коментари Харесай

Русия изпрати 2000 миротворци в Нагорни Карабах

Руски мироопазващи сили бяха ситуирани през днешния ден в планинския анклав Нагорни Карабах - предмет на въоръжения спор сред Азербайджан и Армения, след подписаното нощес съглашение за прекъсване на огъня след 6-седмични сражения сред азербайджанските и арменските сили, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според съглашението Азербайджан ще резервира териториите, които е завоювал при сраженията, в това число и втория град в анклава - Шуша, който арменците назовават Шуши. Арменските сили ще би трябвало също по този начин до 1 декември да предадат контрола над редица други територии, показва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин сподели, че подписаното нощес съглашение би трябвало да открие пътя към трайно политическо съглашение на спора, лишил живота на хиляди хора, прокудил от родните им места още доста, и заплашващ с боен пожар целия район.

Прекратяването на огъня провокира празненства в азербайджанската столица Баку, където коли и рейсове надуваха клаксони, а възторжени тълпи излязоха по улиците, размахвайки азербайджански национални флагове.

В арменската столица обаче избухнаха улични вълнения. Разярени тълпи щурмуваха Народното събрание и редица държавни здания, наричайки съглашението изменничество. Имаше претенции за оставката на премиера Никол Пашинян, който го подписа.

Пашинян сподели, че е сключил съглашението под напън от личната си войска, която съобщи, че всички военни дейности в Нагорни Карабах са прекъснати и че обстановката е спокойна.

Нагорни Карабах е интернационално приета част от Азербайджан, само че обитаема, а до неотдавна и напълно следена, от етнически арменци, които обаче в сраженията през последните седмици бяха изтласкани от азербайджанските въоръжени сили. След подновяването на военния спор на 27 септември азербайджанските сили настояват, че са си върнали огромна част от земите в и към Нагорни Карабах, които те изгубиха във войната през 1991-1994 година, в която бяха убити към 30 000 души.

Подписаното нощес съглашение се преглежда като знак, че Русия, която има защитителен контракт с Армения и военна база там, към момента е основен съдия в района, който тя счита за собствен заден двор, макар опитите на Турция за силова интервенция, отбелязва Ройтерс. Руските миротворци ще останат там за минимум 5 година, разширявайки съветското военно наличие в района. Путин сподели, че те ще бъдат ситуирани по фронтовата линия в Нагорни Карабах и в коридора, свързващ анклава с Армения.

Руското министерство на защитата заяви, че там към този момент са пристигнали 10 военни самолета с съветски бойци. Руските сили включват 2000 бойци, 50 бронирани машини и 380 други бойни машини и военно съоръжение. Руската държавна телевизия сподели фрагменти с съветска военна колона, движеща се от южна Армения към Карабах.

Според съглашението Азербайджан ща получи и шосейна връзка със своя анклав, ситуиран по границата с Иран и Турция - нещо, което ще даде и на Турция сухоземен мост към главната територия на Азербайджан. Турските военни ще оказват помощ за попълване на състава на единен бдителен център с съветските сили. Очаква се по-късно през днешния ден Москва и Анкара да подпишат съответното съглашение.

Путин сподели, че прокудените от обиталищата им хора към този момент ще могат да се завърнат в Нагорни Карабах ще бъдат разменени военнопленници и тела на убитите. Всички стопански и транспортни връзки в района ще бъдат отворени благодарение на съветски граничари.

"Ние изхождаме от разбирането, че споразуменията ще основат нужните условия за дълготрайно и изцяло съглашение на рецесията към Нагорни Карабах на почтена основа и в полза на народите на Армения и Азербайджан ", уточни Путин.

Миротворческата интервенция в Нагорни Карабах е съветска, тя се прави със единодушието на Армения и Азербайджан, като са вероятни единствено детайли на координиране с Турция, сподели през днешния ден Константин Косачов - началник на комисията по интернационалните въпроси в съветското Федерално заседание, по телевизия "Россия 24 ", представена от ТАСС.

Миротворческият контингент там е формиран единствено от съветски елементи и това не е взаимна интервенция с Турция, акцентира съветският сенатор и външнополитически специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР