Руски изследователи са отделили няколко вариации в гените от семейството

...
Руски изследователи са отделили няколко вариации в гените от семейството
Коментари Харесай

Учени отделиха гени, които влияят на защитата срещу коронавируса

Руски откриватели са отделили няколко вариации в гените от фамилията HLA, които играят основна роля за действието на Т-клетките и цялата добита имунна система. Оказва се, че те въздействат мощно върху естеството на протичането и резултата от коронавирусната зараза, оповестява списанието Frontiers in Immunology, представено от Агенция " Фокус ". 

„ В допълнение към връзките, които открихме сред генотипа и тежестта на протичане на COVID-19, препоръчаният метод също ще ни разреши да оценим по какъв начин избрана разновидност във вирусния геном ще повлияе на образуването на Т-клетъчния имунитет. Например, ще бъде допустимо да се разпознават групи от хора, за които инфекцията с нови варианти на ТОРС-CoV-2 може да докара до по-тежка форма на болестта ", изяснява един от създателите на работата, професор във Висшето учебно заведение по стопанска система Александър Тоневицки. 

Всички данни досега сочат, че пациентите със затлъстяване, хронични сърдечни болести и диабет прекарват най-тежко коронавирусната зараза.

Друга група рискови фактори са характерни генни особености. Вариациите в гена APOE, свързани с влечение към Болестта на Паркинсон, както и други гени, някои от които хората са наследили от неандерталците, могат да влошат изхода от болестта. 

В хода на новата работа Тоневицки и сътрудниците му учат по какъв начин са свързани разликите в структурата на гените от фамилията HLA и тежестта на признаците на болестта при 500 поданици на Москва, към 100 от които са умряли от COVID-19. Според учените тези гени играят основна роля за придобиване на имунитет против SARS-CoV-2 и други вируси. Те са виновни за превозването на фрагменти от вирусни протеини до клетъчната повърхнина и прехвърлянето им към Т-клетките. Това оказва помощ да се разпознаят инфектираните кафези и да се унищожат.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР