Руски изследователи са отделили няколко вариации в гените от семейството

...
Руски изследователи са отделили няколко вариации в гените от семейството
Коментари Харесай

Отделиха гени, които влияят на защитата срещу коронавирус

Руски откриватели са отделили няколко вариации в гените от фамилията HLA, които играят основна роля за действието на Т-клетките и цялата добита имунна система. Оказва се, че те въздействат мощно върху естеството на протичането и резултата от зараза, оповестява списанието Frontiers in Immunology.
„ В допълнение към връзките, които открихме сред генотипа и тежестта на протичане на COVID-19, препоръчаният метод също ще ни разреши да оценим по какъв начин избрана разновидност във вирусния геном ще повлияе на образуването на Т-клетъчния имунитет. Например, ще бъде допустимо да се разпознават групи от хора, за които инфекцията с нови варианти на ТОРС-CoV-2 може да докара до по-тежка форма на болестта ", разяснява един от създателите на работата, професор във Висшето учебно заведение по стопанска система Александър Тоневицки, съобщи организация Фокус.
 Проф. Радка Аргирова: Ще продължат дребните пикове на ковид Проф. Радка Аргирова: Ще продължат дребните пикове на ковид
В дребните обитаеми места имаме по-малко имунизирани, по-малко заболели, на някои места даже въобще няма заболели. Но това не е причина да не...
Проучванията демонстрират, че пациентите със затлъстяване, хронични сърдечни болести и диабет прекарват най-тежко коронавирусната зараза.
Друга група рискови фактори са генетичните. Вариациите в гена APOE, свързани с влечение към Болестта на Паркинсон, както и други гени, някои от които хората са наследили от неандерталците, могат да повлияят негативно на резултата от болестта.
В хода на новата работа Тоневицки и сътрудниците му учат по какъв начин са свързани разликите в структурата на гените от фамилията HLA и тежестта на признаците на болестта при 500 поданици на Москва, към 100 от които са умряли от .
Според учените тези гени играят основна роля за придобиване на имунитет против SARS-CoV-2 и други вируси. Те са виновни за превозването на фрагменти от вирусни протеини до клетъчната повърхнина и прехвърлянето им към Т-клетките. Това оказва помощ да се разпознаят инфектираните кафези и да се унищожат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР