Руски инженери проектират свръхдалекобойна ракета с въздушно базиране, способна да

...
Руски инженери проектират свръхдалекобойна ракета с въздушно базиране, способна да
Коментари Харесай

Русия разработва ракета за прехващане на хиперзвукови цели

Руски инженери проектират свръхдалекобойна ракета с въздушно базиране, способна да прехваща високоскоростни, в това число хиперзвукови, и маневриращи цели. Вече са завършени теоретичните проучвания за да се конструира такава ракета с разделяща се бойна глава, оповестява в. "Известия ", като се базира на източници от военнопромишления комплекс на Русия.

По данни на вестника министерството на защитата в Москва е взело решение за изтребителите МиГ-31 и бъдещите МиГ-41 ракетни комплекси за далечно прехващане, способни да поразяват хиперзвукови муниции. След като тежкият притежател бъде изстрелян, той ще лети няколкостотин километра, след това ракетите ще се отделят от него и ще могат сами да открият задачата и да я нападат.

Този комплекс ще може да се употребява най-ефективно, в случай че самолетът работи в единно осведомително пространство, добавя изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

През март 2019 година президентът на Русия Владимир Путин сложи пред военнопромишления комплекс на страната задачата да се разработят средства за отбрана от хиперзвукови оръжия, преди такива да бъдат основани в чужбина. Нови съветски оръжия, в това число хиперзвукови, бяха показани за първи път от самия Путин на 1 март 2018 година в годишното му обръщение до Народното събрание.

Според президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Съединени американски щати към този момент разполагат със "свръхбързи " ракети, само че в областта на хиперзвука Пекин задмина Москва и Вашингтон. Нова китайска ракета лети по-бързо от съветските ракети "Циркон ", отбелязва "Независимая газета ". "Има учредения да предположим, че американците ще настигнат Русия, що се отнася до такива оръжия ", счита изданието. Според оповестения от Белия дом проектобюджет за 2021 финансова година администрацията на Тръмп предлага за разработка на хиперзвукови ракети да бъдат изразходвани 3,2 милиарда $.

Тоест за две години програмата за основаване на хиперзвукови оръжия ще коства на Съединени американски щати сума, равностойна на 10 % от военния бюджет на Русия, акцентира "Независимая газета ". Според вестника обаче Вашингтон се опасява по-скоро не от Русия, а от Китай, чийто военнопромишлен капацитет десеторно надвишава този на Руската федерация. По данни на Съединени американски щати КНР освен не изостава, само че може би е задминала Русия в създаването на хиперзвукови оръжия. Американското издание "Нешънъл интерест " заяви наскоро, че по време на проби китайската ракета DF-ZF е достигнала скорост над 10 маха.

Медиите в Съединени американски щати писаха през ноември, че Пекин е тествал още веднъж междуконтинентална балистична ракета DF-41 ( "Дунфън-41 "), способна да носи няколко нуклеарни бойни глави.

Експерти на "Вашингтон таймс " позволяват, че като разделящи се бойни глави китайците може би употребяват хиперзвукови крилати блокове като тези, които Русия инсталира на своите ракетни комплекси "Авангард ", продължава "Независимая газета ". Вестникът цитира иректора на Агенцията за военно разузнаване на Съединени американски щати Робърт Ашли, съгласно който Китай счита да удвои размера на своя нуклеарен боеприпас. "Миналата година Китай реализира повече проби на балистични ракети, в сравнение с целият останал свят ", съобщи американският военачалник в тирада в института "Хъдзън ", напомня изданието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР