Руски и китайски химици установиха как да синтезират нов свръхтвърд

...
Руски и китайски химици установиха как да синтезират нов свръхтвърд
Коментари Харесай

Химици разработиха уникален свръхтвърд материал

Руски и китайски химици откриха по какъв начин да синтезират нов свръхтвърд материал , който в бъдеще може да откри приложение в технологиите за продупчване, машиностроенето и други промишлени области, заяви Лайф. Това бе оповестено от пресслужбата на Московския Сколковски институт за просвета и технологии.
 
Най-твърдият материал е диамантът, който обаче е и най-скъп. При производството на бормашини да вземем за пример се употребява не толкоз скъпата композитна сплав от волфрамов карбид и кобалт.
 

Учени от Сколковския институт предсказаха съществуването на новия материал , койт о може да се синтезира при обикновено налягане и сполучливо да се конкурира с композитната сплав от волфрамов карбид и кобалт по два значими индикатора - неотстъпчивост и резистентност към формиране на пукнатини.
 
Що се отнася до устойчивостта към формиране на пукнатини, новият материал отстъпва на композитната сплав с 20%, само че по твърдостта си я превъзхожда с 50%.
 


Новият материал е незнайно до момента съединяване, наречено WB5. Много екипи са работили по сходни съединения, само че несполучливо. " С помощта на компютър предсказахме съществуването на постоянни съединения и разгадахме свойствата им ", разясни ръководителят на екипа Артьом Оганов. " Всички тези съединения обаче не можеха да се конкурират с въпросната композитна сплав. Бяхме изгубили вяра, само че внезапно видяхме светлина в тунела и открихме неповторимо съединяване - WB5 ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР