Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че

...
Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че
Коментари Харесай

Руски хакери твърдят, че са свалили сайтове на български институции

Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, настояват, че са свалили наши уеб сайтове. При уеб страницата на президента в действителност е имало проблем, само че държавните работят, въпреки и със усложнения, оповестява „ 24 часа “.

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS офанзива, обвързвана със закъснение или краткотрайно ограничаване на достъпа до уеб страницата, потвърдиха и от прессекретариата на президента. При нея от инфектирани устройства се вършат милиони поръчки в секунда към даден уебсайт. Той не може да ги извърши и едвам малко на брой съумяват да влязат. Предприети са ограничения за понижаване на въздействието на офанзивата. В нито един миг не е имало посягане върху наличието на уеб страницата, а единствено затрудняване на достъпа до него, означават още от прессекретариата на президента.

Малко по-късно в уеб страницата на президентската институция към този момент се влизаше гладко. Такива офанзиви рядко не престават над 12 часа, вредите са единствено пропуснатите изгоди.

Хакерската офанзива е била подхваната и против уеб страниците на Министерството на финансите, Външно министерство, както и на Министерски съвет, Министерството на защитата, на опазването на здравето. Пострадали са и уеб страниците на летищата у нас.

Софийската градска прокуратура (СГП) заяви, че се е самосезирала по отношение на публикуваната информация за хакерска офанзива против български уеб сайтове. Прокурор в СГП неотложно е разпоредила осъществяването на инспекция по наличната информация. Проверката е предоставена на Държавна организация „ Национална сигурност “ и на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи.

Причината уеб страниците на държавното управление да устоят парадоксално е остаряла съветска офанзива. През 2015 година по време на локалните избори уеб страниците на ЦИК, Министерство на вътрешните работи и други държавни институции бяха блокирани от милионите поръчки. Затова след офанзивата се снабдиха със отбрани. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear.

Атаката е поради измяната на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР