Руски генерал заяви, че цел на втория етап от инвазията

...
Руски генерал заяви, че цел на втория етап от инвазията
Коментари Харесай

Завземането на Южна Украйна: нова цел на Русия или версия на един генерал?


Руски военачалник съобщи, че цел на втория стадий от нашествието в Украйна ще стане основаването на кулоар до границата с Приднестровието , което в действителност значи завладяване на Южна Украйна. До момента Русия споделяше, на втория стадий от войната ще се състредоточи към Донбас, т.е. Източна Украйна. Кремъл отхвърли да разяснява изказването на генерала и да отговари на въпроса трансформирали ли са военните цели на Москва, съобщи Би Би Си.

Какво сподели генералът

Мястото, на което бяха оповестени новите цели, беше толкоз ненадейно, както и самият представител - заместник-командващият войските на Централния боен окръг генерал-майор Рустам Минекаев. В петък той се изрече на годишното заседание на Съюза на предприятията от отбранителната индустрия в Свердловска област. Така че, новините за войната на Русия в Украйна пристигнаха от Урал, отбелязва Би Би Си.

" След началото на втория стадий на специфичната интервенция, който стартира безусловно преди два дни, една от дилемите на съветската войска е да откри цялостен надзор над Донбас и Южна Украйна. Това ще разреши да се обезпечи сухопътен кулоар в Крим, а също да се влияе на жизненоважни обекти на украинските [военни сили], черноморски пристанища, през които се реализират доставките на селскостопанска, металургична продукция в [други] страни ", съобщи Минекаев, представен от ТАСС.

По думите му контролът над южните региони на Украйна ще даде на съветските въоръжени сили още един изход към Приднестровието: " Контролът над Южна Украйна е още един изход към Приднестровието, където също има доказателства за угнетяване на рускоезичното население. Очевидно е, че ние в този момент водиме война с целия свят, както беше по време на Великата отечествена война, когато цяла Европа, целият свят беше против нас. И в този момент е същото, те в никакъв случай не са обичали Русия ".

Тези думи като че ли удостоверяват, че Русия се стреми да завладее и Одеса - огромното украинско пристанище и третия по величина град в страната, означи Франс прес. Според Минекаев контролът над Южна Украйна ще помогне и на проруските сепаратисти от Приднестровието, които управляват тази молдовска територия, граничеща със Западна Украйна, от 1992 година насам. Там към този момент има съветски боен гарнизон.

Кремъл показва офанзивата си в Украйна, почнала на 24 февруари, като интервенция за отбрана на рускоезичното население в Донбас. Русия твърди, че не желае да окупира съседката си и че сегашната ѝ задача е да " освободи " Донбас дружно със съдружниците си сепаратисти в този район.

Експерти и по-рано са посочвали, че една от задачите на Москва е да завземе територии, които ще станат сухопътен кулоар към анексирания през 2014 година Крим, ситуиран до Донбас и съветската граница. Ген. Минекаев удостовери това. За това, че Русия е постигнала непълен " триумф " в основаването на сухопътен кулоар сред Крим и част от Донецка област, заяви украинското министерство на защитата на 25 март.

На 29 март , до момента в който вървяха руско-украинските договаряния в Истанбул, съветският боен министър Сергей Шойгу съобщи, че са изпълнени " главните задания от първия стадий на интервенцията " и се минава към " освобождението на Донбас ", което той назова основна цел, напомня Би Би Си.

В началото на тази седмица, на 18 април, украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия е почнала " борбата за Донбас ". На идващия ден, 19 април , съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че " идната фаза на тази интервенция стартира ". Ген. Минекаев твърди, че " втората фаза на спецоперацията " е почнала " преди два дни ", т.е. на 20 април .

Всъщност огромно нахлуване не стартира, въпреки да има известия за усилване на обстрела. Руските военни не престават да изследват украинската отлрана в Донбас, съобщи в сряда украинският общоприет щаб. Пак на 20 април английското военно разузнаване заяви за усилване на обстрела и ударите по фронтовата линия в Донбас. На идващия ден то съобщи, че Русия се стреми да обезпечи плътна ваздушна поддръжка на своето нахлуване в Източна Украйна, а украинските военни споделиха, че огромната атака на съветските войски на изток още не е почнала, определяйки боевете на източния фронт като " пробни ".

Главното затруднение на изток стана Мариупо л, където в промишлената зона " Азовстал " не престават да се борят украински морски пехотинци и полкът " Азов ". На 21 април Шойгу рапортува на президента Владимир Путин, че съветската войска управлява града и дава обещание " Азовстал " да бъде завзет до " три-четири дни ". Путин обаче разпореди заводът да не бъде щурмуван, а надеждно блокиран.

Независимо от тази заповед, съветските военни продължиха и по-късно да обстрелват " Азовстал ". Украинските управляващи обявиха, че на територията на промишлената зона са блокирани към 1000 мирни поданици, измежду които дами, деца, възрастни хора. Руското министерство на защитата отхвърля, че попречва евакуацията на цивлини поданици от Мариупол.

Променила ли се е концепцията?

Говоритерят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява изказването на военачалник Минекаев. Журналистите попитаха Песков били ли са разширени задачите на " спецоперацията ", защото по-рано ставаше дума единствено за " отбрана на популацията на Донбас ".

" Ние, както и преди, по никакъв метод не разясняваме въпроси, свързани с провеждането на [бойните действия] ", отвърна Песков. Запитан по какъв начин вижда политическото бъдеще на Южна Украйна, той сподели: " Това още веднъж е обвързвано с провеждането на специаллната военна интервенция, по тази причина го оставям също без мнения ".

Към момента не е известно дали мненията на ген. Минекаев са били публично глобени.

Представители на съветското министерство на защитата обявиха пред сътрудник на Би Би Си, че " изследват " мненията на генерала, които, в случай че се потвърдят, ще бъдат първото показване на евентуалните проекти на Русия за околните седмици .

Руското командване призна, че цел на втората фаза на войната е не победа над " митичните нацисти ", а просто окупация на Източна и Южна Украйна, " империализмът подобен, какъвто е ", съобщи украинското министерво на отлраната в Туитър.

Андрей Ермак, шеф на кабинета на украинския президент, сподели във връзка изказването на ген. Минекаев: " Те мислят, че могат да завземат Донбас и Южна Украйна, разчитайки на икономическия напън над нашата страна. Ние имаме лични сюжети за отбраната на Украйна. И желая да припомня, че с помощта на работата на нашата войска и народ, доста проекти на Кремъл към този момент бяха разрушени ".

Приднестровието

В Приднестровието е ситуиран съветски боен контингент от към 1500 индивида. Той е дислоциран там от 1995 година в границите на съглашение за помирение.

На 17 април украинският общоприет щаб твърдеше, че в този сепаратистки район на Молдова съветски експерти ревизират боеспособността на обособени мотострелкови бригади на армията на непризнатата Приднестровска република.

Те не са подготвени да водят бойни дейности, обявиха тогава украинските военни.

За да сътвори кулоар към Приднестровието, Русия би трябвало да завземе Одеса и Николаев , разясниха по-рано специалисти.

Минекаев не разясни по какъв метод проруските управляващи в Приднестровието, които се употребяват с поддръжката на Москва, са провокирали " подтисничество на рускоезичното население ", за каквото приказва генералът.

" До наскоро бе признато да се счита, че Приднестровието е знак на битката за " съветския свят ", където (за разлика от Молдова) рускоезичното население не е потискано, а по-скоро противоположното ", разяснява пред Би Би Си политологът Михаил Виноградов във връзка казаното от ген. Минекаев.

На 24 февруари съветската войска атакува Украйна от няколко страни, разчитайки в къси периоди да откри надзор върху по-голямата част от територията на страната, в това число Киев.

Натъквайки се на ожестожена опозиция и понасяйки съществени загуби, съветските войски се отхвърлиха от първичния проект и се изтеглиха от Киев, Чернигов, Суми.

До този миг руснаците не са съумели да реализират огромна победа в източната част на Украйна. И даже в Мариупол, който съветската войска обкръжи и нападна към този момент два месеца, към момента има огнища на опозиция, които с огромна възможност могат да продължат още известно време.

Остава и вероятността, че съветското командване няма да може да показа окончателния взлом на Мариупол като своя победа до 9 май, когато е основният празник за Путин и той ще би трябвало да излезе на парада и да приказва пред руснаците за постигнатите военни триумфи в Украйна.

Ако новата съветска идея в действителност е завземането на цяла Юго-Източна Украйна, както разгласи ген. Минекаев, то при сегашните темпове на деяние на съветската войска, войната може да се проточи до края на 2023 година, както позволи английският министър председател Борис Джонсън в петък.

А успеха в тази война на съветската войска, която въпреки всичко има някаква последна бройка, в случай че Путин не разгласи всеобща готовност, напълно не е обезпечена.
P { margin-bottom: 0.08in }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР