Руски експерти разглеждат ситуацията на енергийния пазарТаванът на цената на

...
Руски експерти разглеждат ситуацията на енергийния пазарТаванът на цената на
Коментари Харесай

Колумнист на Forbes: Западните политици доказаха своята некомпетентност. Ограничаването на цената на руския петрол може да доведе до преврат

Руски специалисти преглеждат обстановката на енергийния пазар

Таванът на цената на петрола няма смисъл

В международните медии необятно се разисква публикация от списание Forbes за това до какво ще докара налагането от Запада на таван на цените на съветския нефт. Това ще бъде колапсът на западната стопанска система - това е смисълът на икономическия разбор, който акцентира изданието.

„ Има дефекти в тази концепция “, написа колумнистът Дан Еберхарт. - Първо, огромните купувачи на съветски нефт, като Китай и Индия, евентуално ще подценен или избегнат ограничаването. Второ, рестриктивните мерки на цените основават обилни разстройства в доставките на съветски нефт, което ще докара до внезапно повишаване на международните цени, поддържайки приходите от нефт на Русия на повърхността, като в същото време ще навреди на международната стопанска система.

Според прогнозите на създателя цената ще се повиши до 150 $ за барел. Такива цени в никакъв случай не е имало. Сега цената на барел приближава 90 $.

Е, какво да кажа? Бинго, те също го схванаха. Между другото, KP.RU и съветски специалисти нееднократно предупреждаваха за сходни последици - както в навечерието на 2 септември, когато външните министри на Г-7 се споразумяха за тавана на цените на съветския нефт, по този начин и след тази дата.

„ Въвеждането на таван на цената на съветския нефт няма на практика смисъл “, сподели за KP.RU Станислав Митрохович, водещ специалист от Фонда за национална енергийна сигурност и Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. - По-скоро е реплика на бурна активност. Какво, такива огромни консуматори на съветски нефт като Индия и Китай, ще се подчинят и ще наложат ограничавания – но за какво им би трябвало? Те към този момент получават нашия петрол със сериозна отстъпка.

Цените ще стигнат небето

Освен това Русия може да спре доставките на нефт за тези страни, които се причислят към „ съглашението за тавана “.

„ Путин сподели, че тези, които се причисляват към „ таваните “, получават единствено нашето „ довиждане “, изясни Александър Пасечник, началник на аналитичния отдел на Фонда за национална енергийна сигурност, в изявление за KP.RU.

Експертът имаше поради необятно публикуваното изказване на президента Владимир Путин на Източния стопански конгрес.

„ Няма да доставяме нищо отвън обсега на договорите “, сподели Путин. - Няма да вършим нищо натрапено. И ще остане единствено едно нещо - както се споделя в известната съветска приказка: " Мръзни, замръзни, вълча опашко. "

В резултат на това тези, които желаят да основат алианс с петролен таван, просто няма да получат нефт. И в случай че Русия не продава нефт, тогава ще има по-малко от него на пазара - затова цената ще се усили, сподели Митрохович.

И в този момент колумнистът на Forbes написа безусловно същото. Разминават се единствено прогнозите за растежа на международните цени.

„ В този случай интернационалните специалисти предвиждат нарастване на цената на петрола до 380 $ за барел “, сподели Митрохович. - Да, размерите на продажбите ни може да намалеят, само че това се компенсира от повишение на цените.

Колумнистът на Forbes уточни по-скромна височина - до 150 $ за барел. Явно, с цел да не плаши доста читателите.

Между другото, още на последната среща на Г-7, когато таман се обсъждаше опцията за налагане на таван на цените, анализатори от Goldman Sachs (една от най-големите капиталови банки в света - бел. ред.) предизвестиха, че в отговор Русия може да спре доставките петрол и нефтопродукти на тези страни, които се съгласят да наложат ограничавания, напомни Митрохович.

Без застраховки? Може да бъде преодолено

Какво може да направи Западът, с цел да принуди други страни да се причислят към ограничението на цените на съветския нефт? Най-сериозният лост е налагането на наказания на морските превозвачи на нефт и застрахователните компании, които ще застраховат корабите, пренасящи нефт.

„ Страните от Г-7 спекулират с обстоятелството, че имат цялата система за обезпечаване на петролни товари “, сподели за KP.RU Рустам Танкаев, член на Комитета по енергийна тактика към Руската търговско-промишлена камара. „ Манипулирайки тези благоприятни условия, те ще изискат по-ниски цени на съветския нефт или ще вкарат такива застрахователни условия за транспортиращите съветски нефт, че това да се окаже неизгодно за нас.

Такива ограничавания, свързани с обстоятелството, че Западът има всички компании застраховащи кораби, работят от много дълго време и удрят размера на доставките ни, да вземем за пример по Северния морски път. Току що там са въведени такива застраховки, че вършат превоза недоходоносен.

- Всички огромни застрахователни компании, работещи в региона на морския превоз, или от страните, включени в " Голямата седморка ", или от страни, намиращи се в зоната на нейното икономическо и политическо въздействие, - потвърдиха за kp.ru от логистичната компания VTN организация. - Това са американската The Hartford и Great American Insurance Group, френската AXA, швейцарската Chubb, немската Allianz...

Специализираните медии разискват казуса с натиска върху Русия посредством западния осигурителен бизнес от май. Например в публикация на уеб страницата profinance.ru се отбелязва, че застраховката за превозване на петрол (това включва освен застраховка на товари и плавателни съдове, само че и възможни екологични щети) при положение на отвод от западните компании може да бъде поета от застрахователи от Индия, Китай и Русия.

Дан Еберхарт също написа, че този проблем е разгадаем.

„ За тях (Китай, Индия, Турция) загубата на достъп до западно обезпечаване, финансиране, ходатайство и доставка е проблем, само че надалеч не неизпълним “, отбелязва колумнистът.

В Иран отиваме освен за разходка

Добър знак е фактът, че съществени западни издания предизвестяват своите политици против недомислени стъпки. Все още няма дефинитивни решения и има време да спрем.

„ Все още никой не е решил нищо “, споделя Пасечник. - На 2 септември външните министри на страните от Г-7 единствено договориха дейностите си, взеха решение за контурите. По-близо до декември може би нещо ще бъде законно формализирано. Сега те се пробват да въвлекат азиатските страни в пула си, само че огромните азиатски стопански системи не вършат стъпки към това.

Напротив, въпросът е, че към съветския нефт се основава кръг от съществени купувачи.

- Сега ще би трябвало бързо да се преориентираме към страните от Югоизточна Азия, Близкия изток - споделя Пасечник. - Индия, Китай, Пакистан, Индонезия - огромен пул може да стане. Турция ще продължи да си сътрудничи с нас, най-вероятно ще бъдат приложени някакви посреднически схеми.

По мнението на специалиста, Турция е натрупала добър опит в съдействието с Иран, страна, която от десетилетия живее под наказания.

- Нашите делегации посещават Иран не просто по този начин - значимо е да се схване този опит с всички схеми, които работят сполучливо - акцентира нашият събеседник.

Според него има опция таванът да не бъде въведен.

- Въпреки реториката, разнообразни изказвания, европейските страни с развити стопански системи - Германия, Италия - имат задачата да предотвратят дефицита на сила и да поддържат високо равнище на енергийна сигурност, - споделя Пасечник. - Без съветски енергоносители това е невероятно. Затова нещата надали ще стигнат до действителни ограничения - идва зима. Говориха и за таван на цената на съветския газ, само че доколкото чух, това към този момент не влиза в 8-ия пакет от наказания.

Какво споделя Форбс

„ Има два евентуални резултата от тавана на цените за износа на съветски нефт, за който водачите на Г-7 са се споразумели, нито един от които не е добър за тях. Идеята, стояща зад тавана на цените е да се разширят глобите против Русия към трети страни, като по този метод се лимитират облагите на Кремъл от по-високите цени на петрола. Но тази концепция има дефекти.

Първо, огромните купувачи на съветски нефт, като Китай и Индия, евентуално ще подценен или избегнат ограничаването.

Второ, рестриктивните мерки на цените основават обилни разстройства в доставките на съветски нефт, което ще докара до внезапно повишаване на международните цени, поддържайки приходите от нефт на Русия на повърхността, като в същото време ще навреди на международната стопанска система.

„ Политиците не съумяват да схванат действието и стопанската система на енергийните пазари. Реалността е, че таваните на цените могат елементарно да бъдат заобиколени. Просто попитайте всеки търговец на нефт.

„ Ограничението е ориентирано към огромни купувачи на съветски нефт, като Китай, Индия и в по-малка степен Турция. Но откакто Русия съобщи, че ще откаже да продава нефт на която и да е страна, която се причисли към ограничаването, не би трябвало да чакаме те да се съгласят с G7.

„ Купувачите от трети страни също могат да основат усещането, че си играят с топката на Г-7, като продължат да внасят съветска сила, просто плащайки „ по тавана “ на цената и по-късно заплащат на съветските продавачи спомагателна сума в профил. По-малко скрупулните търговци могат даже да употребяват фалшифицирани товарителници или други имитации, с цел да заобиколят тавана на цените.

- „ Русия остава член на ОПЕК+. На водещите членове на картела ОПЕК+ им е писнало от намесата на Запада в енергийните пазари. Саудитска Арабия през днешния ден е по-свързана с Москва, в сравнение с с Вашингтон.

„ Резултатът от ембаргото на Европейски Съюз върху съветския енергиен експорт и рестриктивните мерки на цените може да бъде това, че Русия ще изпрати повече барели в Китай, Индия и евентуално Турция, употребявайки най-много кораби под съветски, китайски и турски байрак. “

„ Това може да е най-хубавият сюжет за G7. Най-лошото е пълномащабното възмездие от страна на Русия и потреблението на износа на нефт като оръжие, което може да провокира прогресивен потрес на пазара, тласкайки цените до 150 $ за барел. Подобен сюжет може да усили приходите от нефт на Русия с до 50%, като в същото време усили световния рецесионен напън. "

„ Рискът от сходна пазарна реакция не може да бъде надценен – изключително като се има поради, че администрацията на Байдън, както и политиците от Европейски Съюз и Обединеното кралство, се оказаха некомпетентни в актуалната енергийна рецесия и ценовите тавани могат да станат прелом за тях. “

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР