Руски дронове заплашват ключовите пристанища на река Дунав на Украйна

...
ВВС на Украйна съобщиха, че вълна от руски военни дронове
Коментари Харесай

ВВС на Украйна съобщиха, че вълна от руски военни дронове е навлязла в устието на река Дунав и се е насочила към пристанището на река Измаил на страната близо до границата с Румъния.

Социалните медийни групи, наблюдаващи войната, съобщиха, че са чули системи за противовъздушна отбрана, стрелящи в района близо до украинските дунавски пристанища Измаил и Рени рано в сряда сутринта.

Губернаторът на Южна Одеска област Олех Кипер помоли жителите на област Измаил да се приютят около 1:30 сутринта (22:30 GMT във вторник) и отмени предупреждението за въздушна атака един час по-късно.


Пристанищата на река Дунав на Украйна представляват около една четвърт от целия износ на зърно от Украйна, преди Русия наскоро да се оттегли от сделката, позволяваща безопасно преминаване за износ на украинско зърно през черноморските пристанища на страната.

Пристанищата на река Дунав вече са се превърнали в основния маршрут за износ, като пратките със зърно се изпращат на шлепове от Украйна през Дунав до Румъния и нейното черноморско пристанище Констанца за по-нататъшно изпращане.

Руска атака срещу пристанище Измаил в началото на август повиши цените на храните в световен мащаб.

Атаката от руски дронове срещу украинското пристанище Измаил по-рано този месец е била толкова интензивна, че според репортер на Ал Джазира е счупила прозорци на румънски селяни, намиращи се от другата страна на Дунав.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР