Руски дипломати са поискали консулски достъп до задържания на остров

...
Руски дипломати са поискали консулски достъп до задържания на остров
Коментари Харесай

Русия иска консулски достъп до руснак, задържан по искане на ФБР на Северните Мариански острови

Руски дипломати са поискали консулски достъп до арестувания на остров Сайпан (от Северните Мариански острови) по искане на ФБР съветски жител Дмитрий Макаренко, заяви през днешния ден съветският заместник-външен министър Сергей Рябков, представен от ТАСС.

"Ние, несъмнено, разполагаме с информация за задържането на съветския жител Макаренко. Нашето посолство деликатно следи обстановката и поискахме консулски достъп ", сподели Рябков.

"За страдание, американската страна за следващ път в нарушаване на консулската спогодба не ни уведоми навреме за задържането на съветския жител ", добави той.

В публикувано известие на съветското външно министерство през днешния ден се оповестява, че Макаренко е бил задържан в Сайпан на 29 декември и е трансфериран във Флорида.
Северните Мариански острови са архипелаг от 16 острова в северозападния Тих океан. Архипелагът е свободно включила се към Съединени американски щати територия. Само пет от тях са обитаеми. Намира се северно от различен американски остров - Гуам, който е основна тихоокеанска военна база на Съединени американски щати.

Във връзка с изказвания в международните медии, Рябков сподели, че Русия не желае да заменя арестувания в Москва по съмнение в шпионаж някогашен американски морски пехотинец Пол Уилан. "Не виждам аргументи този въпрос да се повдига в подтекста на възможни замени. Трябва да преминем през всички съответни процедури в тази обстановка ", изясни Рябков, представен от Ройтерс.

Във връзка със задържането на Макаренко, Рябков, представен от ТАСС, уточни, че съветското Министерство на външните работи предлага на всички руснаци "да внимават при пътувания в чужбина, в случай че има учредения да се допуска, че към тях могат да зародят искания от страна на правоохранителните органи на Съединени американски щати ".

"Със страдание установяваме, че американските правоохранителни органи не престават "лова " на съветски жители... Продължава серията от епизоди и произшествия, когато по американски претенции съветски жители биват арестувани в трети страни, а след това биват излъчени на Съединени американски щати даже при липса на нужни учредения за сходни дейности ", сподели съветският заместник-министър.

"Безопасни места в действителност няма, гаранции няма ", предизвести Рябков. Затова руснаците би трябвало добре да преценят възможни последици при пътувания в чужбина, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР