Руски дипломати, експулсирани за шпиониране; руснаци с повдигнати обвинения за

...
Руски дипломати, експулсирани за шпиониране; руснаци с повдигнати обвинения за
Коментари Харесай

АФП: Деликатният курс на България между САЩ и Русия

Руски дипломати, експулсирани за шпиониране; руснаци с повдигнати обвинявания за опит за ликвидиране – България разклати връзките си с Москва през последните месеци и застана в основата на световна игра за превъзходство.

Анализатори настояват, че експулсирането и обвиняванията биха били немислими в предишното – някогашният спътник на Русия дълго време се стремеше да резервира икономическото и енергийното съдействие с нея.

“Това е нещо ново. Ще забележим дали ще се трансформира в наклонност ”, съобщи за Агенция Франс Прес Весела Чернева, шеф на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

Политическият анализатор Антоний Тодоров съобщи, че България е „ в центъра на руско-американски геополитически спор за преразпределение на въздействието “.

Събитията започнаха през септември предходната година, когато проруският деятел Николай Малинов беше упрекнат за шпиониране. Прокурорите споделиха, че някогашният български депутата е работил “за смяна на геополитическата ориентировка на България ” и е финансиран от Константин Малофеев, капиталов банкер и милиардер, непосредствен до Кремъл, на който също е неразрешено да влиза в България. Тогава трима членове на съветското посолство в София бяха помолени да изоставен поради обвинявания в шпионаж, а на други двама беше отказано влизане.

Миналия месец трима неназовани руснаци бяха упрекнати в опит за ликвидиране поради отравянето през 2015 година на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев.

“Тези нетипични дейности на прокуратурата ще имат резултат върху публичното мнение ”, сподели за Радио Свободна Европа някогашният български дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова. “Вероятно ще накарат елементарните българи да схванат, че Русия, колкото и да е значима за нас, не е наш съдружник. ”

България, която Руската империя освободи от 5-вековно османско господство през 1878 година, остана най-лоялният спътник на Съветския съюз до рухването на комунизма през 1989 година.

След присъединението към Европейския съюз и НАТО, най-вече православната християнска страна с население от 7,1 милиона души, продължава да бъде разкъсвана сред Изтока и Запада.

Докато консервативният министър председател Бойко Борисов, на власт от 2009 година, поддържа проевропейска линия, президентът Румен Радев е подсилен от Българската социалистическа партия, обичайно близка до Москва.

Разделящи газопроводи

Устойчивото въздействие на Русия произтича и от икономическата ѝ опора в България – вложенията на Москва се правят оценка на 11 % от Брутният вътрешен продукт.

Руски компании имат ползи в основни браншове като телекомуникациите, медиите и недвижимите парцели, съгласно софийския мозъчен концерн Център за проучване на демокрацията (CSD). В енергийния бранш България зависи съвсем напълно от Русия поради естествения си газ, единствената й атомна електроцентрала е построена със руска помощ и работи с съветско гориво, а единствената й нефтена рафинерия е благосъстоятелност на съветския колос „ Лукойл “.

София разгневи Съединени американски щати – които упорстват Европа да ограничи доставките на съветски газ – когато реши да се включи в разширението на газопровода „ Турски поток “ през своята територия. „ Турски поток “ е незабравим турско-руски план за доставка на съветски газ през Черно море.

“За „ Турски поток “ министър председателят Борисов направи невъзможното, като жонглира сред ползите на Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати ”, споделя Илиян Василев, някогашен български дипломат в Москва.

Някои анализатори интерпретират обвързваните с Русия следствия като опит на София да компенсира Вашингтон.

В сряда държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео упрекна български арбитър в корупция и издаде възбрана за влизане в американската страна – първата сходна мярка на Вашингтон в България.

“Това е единствено първото име, ще има и други ”, съобщи американският дипломат в София Херо Мустафа тази седмица в телевизионно изявление.

По-рано арбитър Андон Миталов, против който са американските ограничения, позволи на проруския деятел Малинов да пътува до Русия, с цел да получи държавно отличие от съветския президент Владимир Путин – откакто към този момент беше упрекнат в шпиониране за Москва.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи: „ Отличието се връчва за „ приноса на Малинов в развиването на другарство и съдействие сред нашите две страни “. Той добави, че ще има „ доста отрицателни последствия “, в случай че жестът навреди на връзките. /БГНЕС

—————–

Весела Сергева, Агенция Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР