Руската звезда в тениса Марат Сафин даде интервю за sports.ru,

...
Руската звезда в тениса Марат Сафин даде интервю за sports.ru,
Коментари Харесай

Марат Сафин: Не съм видял щастлив човек с Майбах

Руската звезда в тениса Марат Сафин даде изявление за sports.ru, което може самоуверено да претендира за най-различно и изумително със спортна персона за 2018 година В собствен жанр, ексцентричният някогашен №1 в ранглистата (за 9 седмици в края на 2000 г.) е над нещата.

Но даже като за 38-годишния Сафин, повторен първенец в шампионати от Големия шлем и някогашен народен представител в Руската дума, този път словата са прекомерно странни. Ето определено от това изумително изявление:

- Марат, по какъв начин сте?

- Нормално.

- С какво се занимавате?

- С нищо. Нищо не върша. Живея си просто.

- Как ви минават дните?

- Лягам си рано. Спя по 8-9 часа. Сутрин се разхождам, пътувам… Тенис не играя. Ходя от време на време на шампионати за ветерани, за тях се сготвям по седмица-две. А какъв е смисълът в това въобще?

Все едно вие да сте публицист през днешния ден, да се пенсионирате, а след това отново да вършиме изявленията и репортерска работа. Тъпо е.

- Не ви ли писва от живот без съответно занятие?

- Не, добре ми е. Пътешествам.

- Колко страни посетихте тази година?

- Шест-седем. Бях във Франция, в Испания, в Щатите, в Перу… Отидох, починах си, разходих се и се върнах. Когато ми се прииска, пипвам самолета. Като ми омръзне се връщам в Москва.

- Как си почивате?

- Качвам се на кола и обикалям. Сам. Аз съм си самодостатъчен, не ми е необходим различен. Никой не ми пречи.

- Какво ви впечатли?

- Перу. Мачу Пикчу ми направи грандиозно усещане. Има подозрения дали са го строили хора, по тази причина ме заинтригува. Дори гидовете не знаят тъкмо по какъв начин е издигнато, на доктрина са го строили хора, но… Има и друга страна. Като видиш мащабите, разбираш, че това е като пирамидите в Египет. Не сме сами във Вселената, сигурен съм.

- Увличате се и по Източни философии…

- Да, изключително I Ching („ Книгата на измененията “ – метафизичен китайски текст, написан към 700 година прочие Хр. Той се състои от 64 хексаграми и се счита за главната книга на конфуцианството – б.р.). Престанах да изяснявам за какво. Живеем във време, в което това е все едно да разказваш на слепец за цветовете. А в случай че му кажеш, той постоянно знае по-добре от теб. Нека всеки прочете, да мисли, да реши дали му е забавно.

Това е цяла философия, мироглед, отношение към живота. Нестандартен метод към значимите въпроси. Какви са ви полезностите, сред прочее? Нова кола, нови татуировки или някакви облекла? Това прави ли ви благополучен? Не съм видял благополучен човек с Майбах. Няма да си отнесе парите с него.

- Има ли различен свят, с изключение на нашия?

- Не единствено един, доста светове. Глупаво е да мислим, че сме сами във Вселената.

- Но те са разнообразни, там няма Исус и Мохамед…

- Това е друга тематика, по която несъмнено доста хора ще се обидят, в случай че се раздумвам. Няма религии. Изкуствено основани са. Има доста причина за основаването им, само че в този момент ще кажат, че съм атеист.

- Не следвате ли Божиите заповеди?

- Е, има правила, неща, които не са хубави. Например – да убиеш различен човек или да отрежеш главата на коте. Тези неща са ясни.

- Тибет по какъв начин ви повлия?

- Мисля, че там стартира един развой на самоусъвършенстване. Усетих нещо друго. Исках да остана самичък и съумях. Сам със себе си.

- Откъде пари да пътувате?

- Тези, които заработих в тениса. Стигат ми. Но ние с вас наподобява приказваме на разнообразни езици. Вие ме питате за пари, аз ви изяснявам, че други неща ми трябват. Ето – вие сте с нов компютър Mac, аз си употребявам остарелия. Нямам потребност от по-нов.

- И вие имате четири коли, все пак…

- Те са на родителите и сестра ми. Писани са на мое име, аз имам един Range Rover. Имам и огромен апартамент в центъра на Москва, тъй като обичам да вървя пеш. Мога да си го разреша, ще пребивавам както ми харесва.

- Приятелите ви…

- Нямам другари. Нито един. Това е високопарна дума. Не желая да ги имам. Искам да пребивавам самичък, изцяло съм си задоволителен и ми харесва. Поне към този момент.

- Сам сте, в действителност. Нямате съпруга…

- Нямам. И другарка нямам. Засега нямам и предпочитание да имам. Изобщо връзки с хора не ми трябват.

- Намирате ли си момиче единствено за секс?

- Вие вероятно знаете по-добре от мен по какъв начин става това, млад сте, кръвта ви кипи. Аз се оправям.

- Сигурно ви търсят сами?

- Никоя не ме търси, остарял съм към този момент. Живея с две котки. Обичам животните, котките – повече от кучетата. Котките са медиуми, успокояват. Усещат хората добре, знаят моментите за всяко нещо.

- Днес никой не може без айфон, компютър, обществени мрежи…

- Имам телефон и компютър – ето ги. Нямам профили в Туитър и Facebook, единствено в Инстаграм. И то – там няма персонални неща.

Гледам сериали вкъщи, чета книги. В Youtube има ужасно доста и качествени документални филми. Това изцяло ми стига. Виждам се с един-двама съседи от махалата, пия кафе с тях. Но не е наложително да го върша, нито пък това са ми другари.

- Вашият топ три на сериалите?

- „ Сопранос “, само че той е по-стар. Харесаха ми „ Къща от карти “, както и „ Милиарди “. Също и „ Американците “, той е за нашите незаконни там…

- „ Къща от карти “ е за политика. Вие бяхте политик, нещата добре ли са разказани в този сериал?

- О, да – мисля сносно.

- Най-добрите книги, които сте чел в последно време?

- „ Силата на подсъзнанието “ на Джо Диспенза и „ Свобода от познатото “ на Джиду Кришнамурти.

- Медитирате ли?

- По един-два пъти дневно. По половин час заран и вечер.

- Срещали сте се с много водачи и президенти…

- С двама, в действителност. С Борис Елцин се срещнах, когато бях на 12 години. Беше на Купата на Кремъл по тенис, той бе там. С Владимир Владимирович съм се виждал два пъти. След като спечелихме Купа „ Дейвис “ бе единият.

- Кой ви впечатли повече?

- Двамата са дълбоки, умни хора. Всеки по своя метод. Всъщност, елементарен човек не може да е президент. Особено на страна като Русия. Сериозни хора са, имат мощна сила. Влиза в стаята подобен човек, подава ти ръка и усещаш. Това са единици, не са инцидентни хора. Трябва да си огромна персона, да си интелигентен и мощен.

- Бяхте народен представител цели шест години, само че самичък се отказахте от мандата си. Защо?

- Лични неща. Не желая да приказвам за това. Но имах своите аргументи.

- Как ще оцените работата си като народен представител?

- Никой не се е оплакал от мен.

- Отвратен ли сте от политиката?

- Не.

- А от тениса?

- Омръзна ми, не ми е забавен.

- Гледате ли телевизия?

- Не. Не го включвам вкъщи.

- Има ли корупция в Русия, вие бяхте политик и несъмнено имате взор?

- Ние сме доста огромна страна, нуклеарна страна и огромен състезател в международната политика. Това е едната страна. Международната.

А другояче – къде няма корупция? Навсякъде я има, щом има хора. Това е стопански модел, това е човешкият фактор… Няма идеално общество. Утопия е… Социализмът в съвършен модел не може да бъде издигнат. Въпреки че, знаете ли – целият свят безшумно върви към нещо такова.

- Да, само че кметът на Лондон отива на работа с метрото, а в Москва…

- И какво от това?! Смятате, че той няма торби с пари някъде ли? Кой знае? Това, че не се вози на най-скъп автомобил, не значи, че не е милиардер. Знам за доста богати хора, които обикалят из Москва с колела.

- Какви са проектите ви?

- Нищо съответно.

- Няма ли да работите нещо?

- Ако излезе забавно предложение… Но нищо не ми би трябвало непременно. Не желая да седнал съм на едно място, избирам да странствувам.

С тенис все още не ми се занимава. Не ми е забавно.

https://corner.dir.bg/
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР