Руската война срещу Украйна може завинаги да промени световния ред,

...
Руската война срещу Украйна може завинаги да промени световния ред,
Коментари Харесай

Кисинджър: Войната в Украйна може завинаги да промени световния ред

Руската война против Украйна може вечно да промени международния ред, счита някогашният държавен секретар на Съединени американски щати, 99-годишният Хенри Кисинджър – притежател на Нобелова премия и международен престиж в областта на интернационалната политика. Той взе участие в Световния стопански конгрес в Давос, оповестява Укринформ.

Основателят и президент на форума Клаус Шваб подсети на Кисинджър неговите думи от присъединяване му в Давос през 1980 година – че „ живеем в ера на световна причинност “. В коментар за тези свои думи дипломатът съобщи, че сегашният боен спор може вечно да преформатира международния ред. По думите му, „ страните би трябвало да стигнат до мирни договаряния в границите на идващите два месеца “.

По-рано той смяташе, че Украйна би трябвало да стане мост сред Европа и Русия, „ само че през днешния ден заради пренареждането на връзките може да се озовем в пространство, където разграничителната линия ще бъде преначертана, а Русия да се окаже в цялостна изолираност “. Идеята за „ моста “ към този момент не е настояща, счита Кисинджър.

„ Сега се сблъскваме със обстановка, когато Русия може изцяло да се отдръпне от Европа и да търси непрекъснат съюз на друго място. Това може да докара до дипломатическо разграничаване в духа на студената война, което ще ни върне десетилетие обратно. “ – отбелязва Кисинджър.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР