Руската военна агресия срещу Украйна накара Финландия и Швеция да

...
Руската военна агресия срещу Украйна накара Финландия и Швеция да
Коментари Харесай

Ще блокира ли Турция присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Руската военна експанзия против Украйна накара Финландия и Швеция да се насочат към участие в НАТО. Двете страни обаче са изправени пред съпротитива освен от Русия, само че и от една страна в НАТО - Турция.

Ще блокира ли Турция присъединението на Финландия и Швеция към НАТО? Този въпрос породи, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган назова бъдещото участие на двете страни в Алианса “грешка ”.

Съединени американски щати поддържаха желанието на Хелзинки и Стокхолм да аплайват за участие в НАТО и желаеха Турция да обясни позицията си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства желанието на двете страни и даде обещание “гладък и бърз ” развой по присъединение. Може ли Турция да се окаже затруднение?
Опозицията на Турция
В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че страната му “не гледа позитивно ” на бъдещото присъединение на Финландия и Швеция в НАТО.

Приемането на нови членове на Алианса изисква единогласие сред страните членки. Това значи, че Анкара може да наложи несъгласие върху присъединението на Финландия и Швеция.

Президентът на Турция стимулира позицията си с изказванието, че двете страни са “дом на доста терористични организации ”. Ердоган твърди, че Швеция и други западноевропейски страни се отнасят позитивно към членове на групи, считани от Турция за терористични. Това включва Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и почитателите на Фетула Гюлен - индивидът, който Ердоган дефинира като собствен главен съперник. ПКК е част от листата на Европейския съюз с организации, свързани с актове на тероризъм, само че придвижването на Гюлен не е.

Ердоган сподели, че страната му е позволила “грешка ”, като е позволила участието на Гърция в НАТО през 1952 година

“Ние в Турция не желаеме да създадем втора неточност по този въпрос ”, добави той.
Кандидатурите за НАТО
Финландия и Швеция заговориха за опцията да се причислят към НАТО след началото на съветската военна експанзия против Украйна на 24 февруари.

Президентът и премиерката на Финландия към този момент желаеха страната да се причисли. Очаква се и Швеция да разгласи кандидатурата си публично.

Финландия и Швеция са сътрудници на НАТО. Техни представители вземат участие на срещи на високо равнище на Алианса, а армиите им организират взаимни военни учения с НАТО, напомня Ройтерс. Те обаче не могат да се възползват от клаузата на Северноатлантическия контракт за групова защита. Тя гласи, че нападението против една страна от Алианса е нахлуване против всички.

Русия реагира на желанията на двете страни да се причислят към НАТО като ги назова “враждебни ” и заплаши с ответни ограничения.
Подкрепата на Съединени американски щати
Редица страни от НАТО към този момент показаха поддръжка за възможното участие на Финландия и Швеция.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира взаимен диалог с водачите на двете страни на 13 май. В известието на Белия дом се показва, че той е удостоверил “близкото съдействие в региона на сигурността и защитата ” с Хелзинки и Стокхолм и е удостоверил поддръжката си за политиката на “отворени порти ” на НАТО.

“Президентът Байдън акцентира поддръжката си за политиката на отворени порти на НАТО и за правото на Финландия и Швеция да вземат решение за своето бъдеще, външна политика и договорености за сигурност ”, добави Белият дом.

След изказването на премиерката и президента на Финландия, които желаеха страната да се причисли към НАТО “без закъснение ”, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг сподели, че страната ще бъде “топло приветствана ” и даде обещание “гладък и бърз ” развой на присъединение.
Реакциите
Опозицията на Турция обаче може да се окаже спънка пред бързото и безпроблемно присъединение.

Така счита Арън Стейн , шеф в основания във Филаделфия Институт за проучване на външната политика.

“Турските елити преглеждат Финландия и Швеция като полувраждебни поради наличието на членове на ПКК и гюленисти ”, сподели той, представен от Ройтерс. “Ще би трябвало извиване на ръцете, с цел да има автограф. ”

Финландия и Швеция от своя страна приканиха за самообладание. Външният министър на Финландия Пека Хаависто изиска въпросът да се реши малко по малко. Той заяви, че ще се срещне с външния министър на Турция в Берлин в събота. Швеция изрази убеденост, че в случай че подаде молба за участие в НАТО, ще си обезпечи единомислеща поддръжка.

Съединени американски щати приканиха Турция да обясни позицията си във връзка с възможното участие на Финландия и Швеция.

Турция пое ролята на медиатор сред Украйна и Русия след началото на непредизвиканата съветска военна експанзия. Анкара изпраща оръжия на Украйна, само че не поддържа глобите на другите страни от НАТО против Русия и продължава да поддържа с Москва близки връзки в областите на търговията, енергетиката и туризма.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР