Руската висша служба за сигурност арестува американски репортер от Wall

...
Руската висша служба за сигурност арестува американски репортер от Wall
Коментари Харесай

Русия арестува репортер на „Wall Street Journal“ по обвинение в шпионаж

Руската висша работа за сигурност арестува американски кореспондент от „ Wall Street Journal “ по обвинявания в шпионаж , за първи път американски сътрудник беше тикнат зад решетките по обвинявания в шпионаж след Студената война, предава „ Associated Press News “. Вестникът отхвърли обвиняванията против Еван Гершкович.

Федералната работа за сигурност заяви в четвъртък, че Гершкович е бил арестуван в град Екатеринбург в Уралските планини, до момента в който се допуска, че се е опитвал да получи секретна информация .

ФСБ, която е основният правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руската ера, твърди, че Гершкович „ е работил по заповед на Съединени американски щати за събиране на информация за активността на едно от предприятията на съветския военно-промишлен комплекс, която съставлява държавна загадка “ .

The „ Wall Street Journal “ съобщи, че „ изрично отхвърля обвиняванията “ и упорства за незабавното освобождение на Гершкович . Вестникът написа:

„ Ние сме солидарни с Евън и фамилията му. “

Арестът идва на фона на мощно напрежение сред Запада и Москва поради войната ѝ в Украйна.

Гершкович е първият американски кореспондент, задържан по обвинявания в шпионаж в Русия от септември 1986 година, когато Николас Данилоф, московски сътрудник на „ U.S. News and World Report “, беше задържан от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той беше освободен без обвинявания 20 дни по-късно при замяна за чиновник на задачата на Съветския съюз към Организация на обединените нации, който беше задържан от ФБР.

ФСБ не посочи по кое време е осъществен карцерът. Гершкович, който отразява Русия, Украйна и други някогашни руски народи като сътрудник в московското бюро на „ Wall Street Journal “ , може да получи до 20 години затвор, в случай че бъде наказан за шпионаж.

ФСБ означи, че той е имал акредитация от съветското външно министерство да работи като публицист, само че представителят на министерството Мария Захарова акцентира, че Гершкович употребява журналистическите си компетенции като прикритие за „ действия, които нямат нищо общо с публицистиката “ .

Последният му отчет от Москва, оповестен по-рано тази седмица, се концентрира върху забавянето на съветската стопанска система на фона на западните наказания , наложени, когато съветските войски нахлуха в Украйна предходната година.

Арестът на Гершкович следва замяна през декември, при която звездата на WNBA Бритни Гринър беше освободена след 10 месеца зад решетките в подмяна на съветския търговец на оръжие Виктор Бут. Друг американец, Пол Уелън, изпълнителен шеф на корпоративната сигурност в Мичиган, е в пандиза в Русия от декември 2018 година по обвинявания в шпионаж, които фамилията му и държавното управление на Съединени американски щати считат за неоснователни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР