Руската централна банка повиши изненадващо основната си лихва за пръв

...
Руската централна банка повиши изненадващо основната си лихва за пръв
Коментари Харесай

Руската централна банка изненадващо повиши основната лихва

Руската централна банка увеличи изненадващо главната си рента за пръв път от 2014-а година насам, базирайки се на доста увеличение на " проинфлационните опасности " предвид на доста несигурните външни условия.

Съветът на шефовете на РЦБ реши да усили главния си лихвен % с 25 базисни пункта (с 0,25%) до 7,5%, се показва в изказването на централната банка след края на съвещанието ѝ в петък, оповестява БНР.

Руската централна банка предвижда, че годишната инфлация в страната ще бъде в рамките сред 5,0% и 5,5% през 2019-а година и ще се върне към целевото равнище от 4,0% през 2020-а година.

В същото време банката резервира непроменена прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Русия през актуалната година в диапазона сред 1,5% и 2,0%. Прогнозата за 2019-а година обаче беше осъвременена до стопански напредък сред 1,2% и 1,7%, имайки поради идното покачване на Данък добавена стойност (ДДС) и повишението на държавните разноски.

Банката също по този начин съобщи, че е взела решение да удължи до края на годината паузата при покупките на задгранична валута, визирайки рискът от по-висока инфлация и съмненията на рублата. " Решението има за цел да увеличи предсказуемостта в дейностите на паричните управляващи и да понижи неустойчивостта на финансовите пазари ", уточни РЦБ и означи, че през 2019-а година може да възобнови покупките на задгранична валута за попълване на държавните запаси.

До края на годината Руската централна банка ще организира още две съвещания - на 26-и октомври и на 14-ти декември.

Изненадващото нарастване на лихвените ставки способства за внезапно повишаване на съветската рубла по отношение на $ и еврото. Щатската валута към този момент се намалява в границите на деня с към 1% към 11-дневно дъно към 67,50 рубли, а еврото - с 0,9% към 78,95 рубли.

Трябва да се има поради, че съветската рубла се обезцени през последните няколко месеца предвид на общата уязвимост на валутите на така наречен разрастващи се пазари, само че и вследствие на ескалация на политическото напрежение сред Съединени американски щати и Англия от една страна и Русия. Поредицата нови стопански наказания на Вашингтон по отношение на Москва също способстваха за този напън върху локалната валута.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР