Руската централна банка понижи основната си лихва със 100 базисни

...
Руската централна банка понижи основната си лихва със 100 базисни
Коментари Харесай

Руската централна банка свали водещата си лихва до най-ниското ниво след разпада на СССР

Руската централна банка намали главната си рента със 100 базисни пункта до 4,5% в опит да ограничи въздействието на дефлационните фактори, подбудени от ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, написа Си Ен Би Си.

Така лихвата достигна най-ниското си равнище от разпадането на Съветския съюз насам.

РЦБ намали лихвата към този момент намали лихвата с 50 базисни пункта през април и даде знак, че може да понижи в допълнение разноските по заемите, защото инфлацията остава ниска, а стопанската система продължава да се свива.

В изказването на институцията се споделя, че „ дефлационните фактори са били по-дълбоки от предстоящото поради по-голямата  продължителност на ограничаващите ограничения в Русия и по целия свят “. От централната банка показаха, че резултатът от краткосрочните проинфлационни фактори „ значително “ е бил привършен, а рисковете за финансовата непоклатимост, произлизащи от волатилността на международните финансови пазари, са намалели.

„ Инфлационните упования на семействата и бизнеса понижиха. При тези условия съществува риск инфлацията през 2021 година да се отклони доста от целевото ниво от 4% “, споделят от РЦБ.

 „ Ако обстановката се развие в сходство с главната прогноза, централната банка ще прегледа нуждата от по-нататъшно понижаване на главната рента “, прибавят от институцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР