Руската църква в центъра на София отвори врати. За службата

...
Руската църква в центъра на София отвори врати. За службата
Коментари Харесай

Митрофанова отвори Руската църква

Руската черква в центъра на София отвори порти. За службата дойдоха съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова и други публични лица, измежду които и Румен Петков от АБВ. 

" Църквата е съветска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом - това е някогашно царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи през цялото време на основаването на тази черква ", сподели Митрофанова.

" Не знам какво е проучила прокуратурата по отношение на собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата споделя, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще забележим ", уточни посланичката.





Новият предстоятел, назначен от съветския патриарх - протойерей Владимир Тишчук отслужва молебен дружно с тримата български свещеници, назначени от Негово Светейшество българският патриарх Неофит. На въпрос за какво новият предстоятел на храма отец Владимир е дошъл с кола с украинска регистрация, съветският дипломат отговори:

" Защото тук един от свещениците е от Украйна, от Донецк ".

Митрофанова изясни, че през днешния ден ще има молебен в храма, а богослужения в събота и неделя. На въпрос ще има ли още проблеми с Руската черква, тя изясни:

" Проблеми има всеки ден, едни или други, образуват се разнообразни трудности, само че се надявам да няма. Църквата по този начин или другояче е обособена от страната и би трябвало да работи обикновено. Тази черква е известна измежду софиянци и се надяваме всичко да бъде наред. "





Новият предстоятел, назначен от съветския патриарх, протойерей Владимир Тишчук ще отслужи първия си молебен, дружно с тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата.

Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата черква. Досега отец Владимир е бил духовник в храма " Св.Николай " във Виена. 

Снимки: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР