Руската църква в София е собственост на Българската православна църква

...
Руската църква в София е собственост на Българската православна църква
Коментари Харесай

Митрополит Наум: Руската църква в София е собственост на Българската православна църква

Руската черква в София е благосъстоятелност на Българската православна черква (БПЦ) и Софийският митрополит би трябвало да се разпореди тя да бъде отключена и да се възстановят богослуженията в нея. Това гласи позиция на Русенския митрополит Наум, оповестена във Facebook, видя БТВ.

Причината за позицията на владиката е затварянето на храма по заповед на отстранения предстоятел архимандрит Васиан (Змеев), който беше уличен в шпионска действия изпъден от България.

Митрополит Наум наблюдава историята на Руската черква – от освещаването ѝ до наши дни. По думите му затварянето ѝ от „ странични лица “ е неприемливо.

„ През последните години българските свещеници-ефимерии по неразбираеми за нас аргументи бяха поредно отстранени от този храм, което кардинално е неуместно, заради събитието, че функционалностите му имат единствено и само внушителен темперамент. И надлежно, неговата материална благосъстоятелност не може да бъде считана за съветска, поради изброеното нагоре, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска благосъстоятелност, защото характерът на двете подвория е взаимен “, пише в позицията си русенският митрополит.

Реакция на патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, до този миг няма.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР