Руската традиция за провеждане на помени, на които се почита

...
Руската традиция за провеждане на помени, на които се почита
Коментари Харесай

Какви блюда приготвят на помените в Русия

Руската традиция за осъществяване на помени, на които се уважава паметта на умрелите, е обвързвана със славянското минало.

На помените всички си спомнят за положителните каузи на умрелия и се молят за упокоение на душата му. Обикновено това се случва на трапезата.

Първият обяд за помен по православните обичаи се организира в деня на погребението. На него се канят всички присъстващи на самото заравяне. Следват помени на деветия и на четиридесетия ден от гибелта.

След година помените нормално се организират в фамилен кръг, както и на всяка годишнина от гибелта и на рождената дата на умрелия. Умрелите родители и близки родственици се почитат и на задушница, ден преди началото на религиозните пости.



Петър Ковальов/TAСС/Legion Media

Помените в деня на погребението завършват с траурен ритуал и се счита, че това е значим стадий от прехода на душата в задгробния свят. Обикновено се вършат на третия ден от кончината – в чест на възкресението на Иисус Христос.
Как се сервира на трапезата за помена
На трапезата за възпоменание е признато да се подготви просто ядене, поднесено в елементарна (не празнична) посуда в спокойни цветове. Покривката е семпла и от време на време се прибавя черна панделка.

Стопанинът на къщата сяда отпред на трапезата, а от двете му страни седят родственици, според от роднинската връзка с умрелия по реда на старшинството. Мястото, на което е седял умрелият, може да се остави свободно, с паница и принадлежности и алегорична порция храна.

Пред кандилото или фотографията на умрелия се слага чаша с вода и върху нея се слагат парче самун и сол.



Legion Media

Съществува традиция да се сменят водата и хлябът всеки ден в продължение на четиридесет дни, а след четиридесетдневната панихида да се излива водата и да се разчупва хлябът за птиците. Понякога вместо вода се налива водка (въпреки че църквата е срещу това).
Какво подготвят  руснаците за помените
Възпоменателната софра стартира с дегустация от всички присъстващи на кутя, осветена по време на погребалната работа. Това е овесена каша от просо, ориз или пълнозърнеста пшеница, гарнирана с мед и стафиди. Зърната в кутята са знак на Възкресението, а медът и стафидите  са сладостта, на която се любуват праведните в Небесното царство.



Legion Media

В предишното на погребенията не се поставяли вилици на масата, защото главните ястия на погребението просто не претендирали такива. Вярвало се е, че яденето на кутя с вилица ще смути душата на умрелия. Днес менюто се е разширило, а традицията с вилицата рядко се съблюдава.

Палачинките също се считат за възпоменателно ядене. Първата палачинка се слага на перваза на прозореца за умрелия, а останалите се сервират на тези, които са пристигнали да си спомнят за него. Славяните вярвали, че палачинките символизират слънцето и прераждането, че отразяват връзката на индивида с небето и задгробния живот.



Legion Media

В взаимозависимост от благосъстоянието и усетите на семейството блините (палачинките) могат да се сервират просто с масло или като предястие – да вземем за пример с мед, сметана, хайвер или сьомга. (Предлагаме ви ). Въпреки това поменът изисква непретенциозно ядене, а палачинките се подготвят по порции: по 1-2 за всеки пристигнал.
Пият ли руснаците водка по време на помените?
Църквата не утвърждава пиенето на мощни алкохолни питиета по време на обредите, защото твърди, че колкото повече водка се изпие по време на помена, толкоз по-дълго ще е тестването на душата в задгробния живот. Но с изключение на свещено значение, това ограничаване има и практическо пояснение. Поменът е събитие, по време на което си спомняте за умрелия, а не е време за разгорещени диалози.



Legion Media

Въпреки това в Русия умрелият постоянно се уважава с водка или коняк. Това се прави при започване на храненето, преди поднасянето на кутя или, в случай че няма кутя, преди палачинките. В този миг потреблението на корав алкохол най-често завършва. На масата може да се сложи компот, мая или алено вино.
Шчи на каша – храната си е наша
След кутя и палачинките идват елементарните ястия от всекидневието. Първото ястие включва класическа съветска зелева супа от прясно или кисело зеле (със или без месо, според от това дали постите в този ден). В южните елементи на страната може да се подготви и борш.



Legion Media

Пекат се и тарталети със солен пълнеж – с месо, зеле, лук, картофи, риба или гъби. Сладките отворени пироги се заобикалят, тъй като се свързват със сватбите и радостните празненства.

Основното ядене е картофено пюре или елда с месо или пилешко. Те се гарнират с пресни и мариновани зеленчуци или зеленчукова салата.

Според Уилям Похльобкин, историк на съветската кухня, поменът се приключва с кисел. Той „ постоянно би трябвало да е кисел и растителен, т.е. синя боровинка, алена боровинка или, в най-лошия случай, ябълка, цариградско грозде и касис, само че не и млечен “. Похльобкин изяснява, че киселът оказва помощ за по-доброто храносмилане на тежките ястия и месото. Киселът може да се размени и с компот от пресни плодове или сушени такива.

След края на обяда се раздават сладкиши или бисквити на всички, които са пристигнали да си спомнят за умрелия.

Ако поменът се състои по време на Великия пост, месото и другите скотски артикули се изключват от менюто. В началото на трапезата се поставят палачинки, а след тях – постни ястия. Например гъбена зелева чорба, елда със зеленчуци, пирог със зеле и кифлички със стафиди или кайсии от постно тесто.

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР