Руската страна обяви намерението си да предприеме две стъпки за

...
Руската страна обяви намерението си да предприеме две стъпки за
Коментари Харесай

Шефът на руската делегация в Истанбул: Русия предприема стъпки за деескалация на конфликта в Украйна

Руската страна разгласи желанието си да предприеме две стъпки за деескалация на обстановката в Украйна, сподели пред кореспонденти във вторник ръководителят на съветската делегация Владимир Медински след диалози с украинската страна в Истанбул, предава Интерфакс.

„ Ние също по този начин подхващаме две стъпки за деескалация на спора “, сподели още Медински.

Според него една от стъпките визира военния аспект, а втората - политическия.

Преговорите, извършени в Истанбул, бяха градивни, сподели още Медински. Той означи, че съветската страна е получила от Украйна за разглеждане „ тяхната ясно дефинирана позиция за включване в съглашението “.

„ Тези оферти ще бъдат прегледани в близко бъдеще, докладвани на президента и ще бъде даден нашият подобаващ отговор “, акцентира Медински.

Той сподели още, че е допустима среща сред съветския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски по едно и също време с парафирането на мирния контракт.

„ След днешния логичен диалог се договорихме и предлагаме решение, съгласно което срещата на държавните глави е допустима по едно и също време с парафирането на контракта “, разяснява той.

Ръководителят на съветската делегация означи още, че през цялото време е обсъждана опцията за среща на президентите, при изискване че съглашението е готово за сключване от държавните глави.

„ Предложеният формат беше следният: първо се приготвя съглашение, по-късно съглашението се утвърждава от договарящите, утвърждава се от външните министри на срещата, след което се разисква опцията за среща на държавни глави за сключване на това съглашение “, посочи Медински.

Според него " това не е елементарен въпрос, изключително откакто е допустима многостранна среща с присъединяване на държави-гаранти на мира и сигурността в Украйна ".

Медински акцентира, че препоръчаната във вторник версия на срещата на президентите по едно и също време с парафирането на контракта от външните министри на Руската федерация и Украйна дава спомагателни благоприятни условия за разискване на политически нюанси.

„ Така, при изискване за бърза работа по контракта и намиране на нужния компромис, опцията за подписване на мир ще стане доста по-близка “, сподели Медински.

Източник Труд

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР