Руската служба за вътрешно разузнаване съобщи в четвъртък, че е

...
Руската служба за вътрешно разузнаване съобщи в четвъртък, че е
Коментари Харесай

Русия задържа украинци за планиране на атака срещу атомна електроцентрала

Руската работа за вътрешно разузнаване заяви в четвъртък, че е задържала двама украински диверсанти, планиращи да взривят електропроводите на две атомни електроцентрали в опит да спрат реакторите и да засрамят Русия в навечерието на празника за Деня на успеха този месец.

Федералната работа за сигурност (ФСБ), главният правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руската ера, съобщи, че диверсантите, работещи за украинското външно разузнаване, са поставили експлозиви на общо 11 стълба на атомните електроцентрали в Ленинград и Калинин.

" Планът на украинските специфични служби беше да провокират прекъсването на нуклеарните реактори, да нарушат работата на атомните електроцентрали и да нанесат съществени стопански и репутационни вреди на Руската федерация ", се споделя в изказване на ФСБ.

Атентатите трябвало да бъдат осъществени в навечерието на 9 май, годишнината от успеха над нацистка Германия, сподели ФСБ. Не се споделя по кое време мъжете са били задържани.

Ленинградската станция е най-голямата атомна електроцентрала в Русия. Намира се във Финския залив покрай Санкт Петербург. Атомната електроцентрала Калинин се намира на 350 км северно от Москва.

ФСБ сподели, че диверсантите са били вербувани през 2022 година от украинското външно разузнаване и са минали особено образование в лагери в Киев и Николаевска област. Те са влезнали в Русия през Полша и Беларус, заяви ФСБ.

Задържани са и двама съветски съучастници, оповестиха от ФСБ.

Експлозивите - включително 36,6 кг пластични експлозиви Ц-4, 61 детонатора и 38 таймера - са пристигнали през Полша, Литва и Беларус, сподели ФСБ.

" Обвиняемите са признали, че са сътрудничили на външното разузнаване на Украйна за подготовка и осъществяване на бойкот на територията на Русия ", сподели ФСБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР