Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ ще ремонтира изтребителите ни. Споразумението с

...
Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ ще ремонтира изтребителите ни. Споразумението с
Коментари Харесай

Сделката с РСК „МиГ“ – заплаха за сигурността или единственият разумен избор

Руската самолетостроителна корпорация „ МиГ “ ще ремонтира изтребителите ни. Споразумението с българската страна е за период от четири години и ще обезпечи поддръжка на 15 от нашите „ МиГ-29 “.

Прогнозната му стойност е малко над 81 млн. лв. . За тази сума съветската корпорация се ангажира да обезпечи летателна валидност на 15 изтребителя – 12 бойни и три учебно-бойни машини.

Договорът подсигурява и 1450 часа годишен нальот на 15-те изтребителя.

И още нещо доста значимо – съглашението с РСК „ МиГ “ е за поддръжка, а не за рационализация .

Критиците на съглашението са безапелационни, че договорът усилва зависимостите на страната ни от Русия.

Той пази ползите на „ МиГ “, а не на българската страна , безапелационен е офицерът от запаса ген. Съби Събев. И дава образец с това, че 1450 летателни часа годишно са извънредно незадоволителни. А за всеки час над тях ще се заплаща съвсем двойно на руснаците .

„ Тези часове са към 96 – 97 часа на аероплан. Би трябвало да има най-малко към 120 часа, с цел да могат да летят водачите обикновено “, споделя той.

Бившият боен министър Николай Ненчев, който е обвиняем точно поради неподписан контракт с съветската „ МиГ “, прикани новото рамково съглашение да бъде оттеглено .

То е зловредно за България и директно заплашва националната ѝ сигурност – счита той. – Ремонтът в Русия значи, че ние ще продължим да работим с тези стандарти, т.е. нашите самолети ще са невидими или ние няма да виждаме нашите сътрудници от НАТО “.

Настоящият министър на защитата Красимир Каракачанов е на противоположното мнение.

„ Ако искаш да ти летят самолетите, би трябвало да ги ремонтираш и да ги поддържаш. С кого ще направиш контракта? Естествено, че ще го направиш с този, който е лицензиран, а лиценз за ремонт и поддръжка има единствено РСК „ МиГ “, изяснява той.

Каракчанов напомня, че Ненчев е подписал контракт за 10 мотора точно с РСК „ МиГ “, тъй като е нямал различен вид.

„ Предишният министър Ненчев, който беше пръв натовец, за какво подписа контракт за нови 10 съветски мотора? Защо? Само че знаете ли каква е разликата? Аз върша пряк контракт с РСК „ МиГ “, а не минавам през две компании медиатори “, съобщи той.

Ремонтът на 15 „ МиГ-29 “ няма за цел да забави процедурата по придобиване на нов многоцелеви изтребител , успокои военният министър.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР