Руската рубла се намира под силен натиск от продажби за

...
Руската рубла се намира под силен натиск от продажби за
Коментари Харесай

Спад на рублата към двугодишни дъна след новите санкции на САЩ спрямо Русия



Руската рубла се намира под мощен напън от продажби за втора поредна сесия на търговия, откакто Съединени американски щати оповестиха, че от 22-ри август влизат в действие нови икономическо наказания по отношение на Русия по отношение на хипотетичната приложимост на химическо оръжие против двойния сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия в английския град Солсбъри през март.

Рублата се обезцени с над 3% по отношение на щатския $ още по време на вчерашната търговия, откакто вестник " Комерсант " цитира чернова на законопроект на американския Сенат, в който се упорства за нови наказания по отношение на Русия по отношение на намесата ѝ в президентската конкуренция в Съединени американски щати през 2016-а година. Законопроектът включва възбрана на юридически лица от Съединени американски щати да купуват съветски дългови скъпи бумаги и ограничение на интервенциите на съветските държавни банки в Съединените щати. По-късно денем Съединени американски щати оповестиха обособени стопански наказания против Русия по отношение на аферата " Скрипал ".

Всичко това предизвика внезапна амортизация на съветската рубла, като още в сряда тя съумя да пробие безпроблемно психическите равнища на поддръжка от 65 за един $ и от 75 по отношение на еврото. Нейният спад продължава и в четвъртък, като по-рано денем щатският $ удари двугодишен връх от 66,71 рубли (най-високо равнище от юли 2016-а година насам) преди да стабилизира към 66,20 рубли. От началото на 2018-а година рублата към този момент се обезцени с над 13% по отношение на американски $, демонстрират данни на FactSet.

Еврото също набъбна до най-високо равнище от две години насам към 77,32 рубли, преди да поправя леко обратно към 76,70 рубли при започване на европейска търговия.

Новата вълна на американски наказания по отношение на Русия се отразява отрицателно и на акциите, търгувани на борсата в Москва.

Деноминираният в рубли фондов показател MOEX се намалява с 1,13%, до момента в който деноминираният в долари показател RTSE се срутва с 3,22%. Логично най-сериозен спад има при банковите акции, като акциите на Sberbank се намаляват с 4,8%, а на VTB - с 5,89%. Акциите на Aeoflot пък се срутват с над 8%, откакто част от новите американски наказания ще включват и възбрана на полетите за Съединени американски щати на огромния съветски въздухоплавателен транспортьор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР