Руската рубла отслабна в петък до седемседмично дъно - от

...
Руската рубла отслабна в петък до седемседмично дъно - от
Коментари Харесай

Руската рубла продължава уверено да потъва

Руската рубла отслабна в петък до седемседмично дъно - от сутринта на московската борса доларът се търгуваше за 101 рубли.

В 09:45 ч. българско време рублата загуби 0.6% от цената си по отношение на $ до 101.02, откакто по-рано доближи 101.50, най-слабата от 14 август.

Аналогичен спад е регистриран по отношение на еврото (до 106.40) и юана (13.81). " Руската валута се обезцени съвсем два пъти от предишното лято ", написа " Интерфакс ".

Руската валута е под напън от по-ниските цени на петрола и пониженото предложение на задгранична валута от експортьорите при започване на месеца, а поевтиняването е обвързвано и с края на данъчния интервал през септември.

Новият спад идва месец и половина откакто предходното постигане на рублата до трицифрени стойности подтикна съветската централна банка ( Кремъл упрекна централната банка за срутва на рублата

Кремъл не вижда причина за безпокойствие, а съветският президент Владимир Путин увери, че страната му ще се оправи с превратностите. Той призна, че увеличаващата се инфлация се възприема като проблем, откакто икономическото министерство разгласи, че към 2 октомври тя е достигнала 5.94%.

Забавените дейности от страна на управляващите и комерсиалният дисбаланс на Русия - износът се е свил тази година, до момента в който вносът се е възстановил внезапно - предизвикват слабостта на рублата, споделиха анализатори на Промсвязьбанк в записка, съобщи " Ройтерс ".

Очакваме, че навлизането на обменния курс на $ в трицифрената зона ще бъде кратковременно, защото ще накара управляващите да подхващат ограничения, способни да охладят валутния пазар.

По данни на организацията суровият нефт Brent, световен пример за главния експорт на Русия, е поскъпнал през днешния ден с 0.1% до 84.15 $ за барел, покрай най-ниското си равнище от края на август.

Москва съобщи през днешния ден, че е премахнала възбраната за експорт на дизелово гориво по тръбопроводи през пристанища и по този начин е премахнала по-голямата част от рестриктивните мерки, въведени на 21 септември, които покачиха цените и принудиха някои купувачи да търсят различни източници на бензин и дизел.

Според " Интерфакс " все още високите цени на петрола не могат да донесат устойчива поддръжка на рублата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР