Руската рубла отслабна под 63 за долар - най-ниската стойност

...
Руската рубла отслабна под 63 за долар - най-ниската стойност
Коментари Харесай

Рублата падна до 2-месечно дъно от началото на петролното ембарго

Руската рубла отслабна под 63 за $ - най-ниската стойност от близо два месеца след наложеното петролното ембарго, което удари съветския експорт и търсенето на съветската валута. Решението на Европейски Съюз и Г-7 за таван на цената от 60 $ за барел, което е настоящо от през вчерашния ден, в допълнение потопи рублата. Все отново тя се задържа над равнищата преди войната в Украйна и циментира възобновяване от рекордно ниското равнище от 150, достигнато през март.

Строгият финансов надзор и комерсиалните несъответствия поддържаха валутата, защото възходящата изолираност на Москва от интернационалната общественост удари стопанската система на Русия. Санкциите от Запада доведоха до внезапно намаляване на съветското търсене на задгранични валути, до момента в който паричните управляващи постановиха огромни такси и негативни лихвени проценти върху валути от страни, считани за „ недружелюбни “, унищожаване на същински пазар за задгранични валути за притежателите на рубли. В същото време нарасналото търсене на съветска сила от азиатските страни ограничи спада на износа, разяснява Trding Economics.



Турската лира също се движи на рекордно ниско равнище – 18,6 за 1 $. Отслабването на валутата е с помощта на нетрадиционната политика на Турската централна банка (TCMB), която понижи лихвените проценти на фона на растящи цени и търговски несъответствия.

TCMB последователно смъква главния лихвен % с 1000 базисни пункта от септември 2021 година, по гледище на президента Ердоган, с цел да подтиква растежа в промишлеността и износа.

Последните данни демонстрират, че годишната инфлация в Турция се е забавила за първи път от 18 месеца до 84,4% - през ноември, от 85,5% - през октомври.



 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР