Руската рубла олекна днес под 2 стотинки и се котира

...
Руската рубла олекна днес под 2 стотинки и се котира
Коментари Харесай

Дъно! Руската рубла падна под 2 стотинки

Руската рубла олекна през днешния ден под 2 стотинки и се котира за 0,019 лева Kурсът ѝ по отношение на $ беше 100,11, а по отношение на еврото - 104,65, само че Кремъл прикани руснаците да не се интересуват от непознатите валути.

Тази година рублата падна за повторно под психическата граница от 100 за $ на Московската финансова борса. Преди това бе на същото ниво на 14 август, само че се възвърне. Новият спад значи по-слаба покупателна дарба на руснаците, принудени да заплащат повече за вносни артикули.

В началото на експанзията против Украйна през февруари 2022 година курсът на съветската валута се срина до 150 по отношение на $, преди да се възвърне с помощта на напъните на държавното управление да ограничи въздействието на западните наказания и да сложи стопанската система на военна основа.

Но през последните месеци цената още веднъж се намалява, тъй като страната внася повече, а изнася по-малко, като през септември шефът на централната банка Елвира Набиулина предизвести за закъснение на растежа през тази и идната година.

Банката увеличи главния си лихвен % до 13% в опит да поддържа валутата и да се бори с инфлацията, която към момента е над целевата стойност от 4% - през август цените се покачиха с 5,15%.

Обявените предходната седмица проекти за огромно нарастване на разноските за защита също ускориха терзанията за държавните финанси, защото приходите от нефт и газ не престават да се въздействат от глобите.

Наскоро президентът Владимир Путин подреди на държавното управление и на централната банка да подхващат ограничения за стабилизиране на валутата, като съобщи, че нейната уязвимост е главната причина за повишението на потребителските цени.

Не е належащо да се тормозим от отслабването на рублата по отношение на $, съобщи представителят на президента Дмитрий Песков.

" Прекаленото внимание към курса на $ идва от прочувствена позиция, само че това въпреки всичко са по-скоро рудименти от предишното. Трябва да свикнем да живеем в зоната на рублата и да не се усещаме толкоз подвластни от курса на $. Макроикономическата непоклатимост е изцяло обезпечена от дейностите както на макрорегулатора, по този начин и на държавното управление, тъй че няма причина за безпокойствие ", увери той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР