Руската ракета Союз успешно стартира спорния сателит в орбита, който

...
Руската ракета Союз успешно стартира спорния сателит в орбита, който
Коментари Харесай

Руснаците стартираха "най-ярката изкуствена звезда"

Руската ракета " Союз " сполучливо започва противоречивия спътник в орбита, който ще се трансформира в една от най-ярките звезди на нощното небе в границите на няколко дни, само че може да попречи на астрономическите наблюдения, оповестява IFLScience.

Спътникът се назовава " Маяк " и е създадена от Московския държавен университет по машиностроене (МАМИ) и се финансира с 30 000 $ през съветския уебсайт за групово финансиране Boomstarter. За първи път за него научихме при започване на 2016, а в петък, 14 юли той започва от Байконур в Казахстан, дружно с 72 други спътника.

" Роскосмос заяви, че всичко е както е планувано, без никаква спомагателна информация ", съобщи Александър Панов от плана " Маяк ".

" Маяк " е дребен сателит, вид cubesat, само че откакто заеме позиция на към 600 км над Земята, той ще развие платно във форма на гигантска пирамида, която е проектирана да отразява слънчевите лъчи. Тя ще обхване 16 квадратни метра с материя, 20 пъти по-тънка от човешки косъм.

Конструкторите изясняват, че чакат спътникът да се разгърне в границите на няколко дни и ще може да бъде проследен от територията на Европа и Азия през идната седмица.

Целта на задачата е да въодушеви хората да погледнат към космоса, както и да се тестват сателитни технологии на орбита. С помощта на мобилно приложение може да се наблюдава местоположението на спътника и да разберем по кое време лети над нас.

Спътникът ще остане в орбита в продължение на минимум един месец, макар че при такава огромна височина има опция да остане там в продължение на още доста месеци.

Според изчисленията на създателите на плана спътникът ще блесне с магнитуд от -10, с бляскавост трета след Слънцето и Луната.

Авторът на публикацията в IFLScience твърди, че яркостта ще бъде единствено -3,6 звездна големина. В подобен случай, " Фарът " ще бъде четвъртият по бляскавост обект след Слънцето, Луната и Венера.

Така или другояче, в случай че разгъването мине сполучливо, Маяк сигурно ще сътвори проблеми. Яркостта на спътника може да попречи на плануваните астрономически наблюдения на нощното небе.

Астрономите постоянно би трябвало да се оправят с други изкуствени обекти, в това число спътници, които понякога блестят блестящо, когато отразят слънчевите лъчи.

От своя страна, основателите на плана споделят, че задачата има и научна цел. Освен че просто ще свети, спътникът ще тества аеродинамична спирачната система в орбита като огромната повърхност на апарата провокира повече атмосферно противодействие и го насочи назад в атмосферата, с цел да изгори. Тази технология може да се употребява за изчистването на земната орбита от остарели спътници и галактически отпадъци в бъдеще.

Въпреки това, има безспорно и други способи да се тества тази технология, без да се провокира стеснение, заключава IFLScience.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР