Руската пропаганда в България е скочила 10 пъти след началото

...
Руската пропаганда в България е скочила 10 пъти след началото
Коментари Харесай

След началото на войната: 10 пъти скок на руската пропаганда в България

Руската агитация в България е скочила 10 пъти след началото на войната в Украйна.

Това става демонстрират резултатите от проучване на Фондацията за филантропични и обществени проучвания (ФХСИ) с ръководител Димитър Вацов.

Авторите са изследвали само онлайн медиите и блоговете в България в интервала 1 януари – 17 април 2022 година Публикацията на цялостния текст на изследването следва. В момента е приключена единствено първата му част, която наблюдава растежа в броя на проруските публикации, както и основните послания, които се насочат посредством тях.

От началото на годината до 24 февруари 2022 година, когато Русия атакува Украйна, в българските онлайн медии е имало приблизително по 39 прокремълски публикации на ден. От началото на войната тази публикационна интензивност е повишена до приблизително 397 публикации на ден.

Начело на уеб страниците, които с най-вече проруска агитация, е Novini247, който е агрегатор (робот). Този уебсайт излиза отпред и при измерването, обвързвано с тирада на ненавист против Истанбулската спогодба. За интервала от по-малко от четири месеца на Novini247 са излезли 936 изявления с проруска агитация, показва.

На второ място е NewsFront със 793. Медията, записана в Крим, разгласява на 10 езика.

В топ 10 на проруските уеб сайтове попадат и напълно " родни ", български - pogled.info (терто място с 603), " Блиц " (547), informiran.net (354) и други.

Тук са още vchas.net, BG7.EUq Worldtoday BGvest, News7.eu, pan.bg - все имена, които надали сте чували.

Какво се трансформира в този момент по отношение на проучвания по-ранен интервал сред 2013 и 2017 г?

Промяна в описа, опорните точки, няма, съвсем същи са и употребяваните клишетата. Пропагандата на Кремъл е издигната върху геополитическа тайна логичност, се показва в проучването.

" През последните години няма основна смяна в съветския агитационен разказ, чието масирано тиражиране в българските медии стартира още в края на 2013 година Има някои съдържателни вариации във времето: в този момент (преди и при започване на войната в Украйна) спрямо интервала след Евромайдана и анексията на Крим (2013-2014 г.), написа в него.

Липсва и характерна акомодация на съветските пропагандни клишета към българския културен подтекст – тук се въртят същите опорки, които са в послание в формалните съветски медии и в съветските и проруски медии в другите западни страни. Доколкото има акомодация, тя е единствено по отношение на съответни политически събития: даването на оръжие на Украйна, прекъсването на газа, спасяването на българските моряци в Мариупол и други Тук обичайно е и говоренето за „ братята освободители “ и „ признателния български народ “ и т. н.

Ето и още заключения от проучването:

Наративът на съветската агитация е издигнат върху геополитическа тайна логичност. В тази логичност има четири съществени логичен позиции (роли), в които попадат разнообразни субекти, се показва в разбора. Те са:

1. Един световен хегемон-кукловод (колективният Запад, Съединени американски щати, НАТО) посредством

2. своите марионетки (брюкселските еврократи и продажните демократични елити в обособените държави) убива суверенитета на европейските нации, заради което

3. Европа умира – тя е жертва. Същият изверг обкръжава и даже води война против Русия, която също е жертва – единствено че тя единствена заслужено се съпротивлява, изплува от пепелта и в действителност е избавител на Европа:

4. Русия се възражда.

Тази тайна логичност търпи единствено леки вариации, само че в същността си остава непроменена от 2013 г насам. Сега няма посочвани на обособени " злодеи " като Съединени американски щати, НАТО, Обама, Сорос, а световният хегемон-кукловод е приравнен на " груповия Запад ". При това той към този момент не е единствено съперник, а напряко зложелател. Украйна е " оръжие на Запада ", а под новия термин " анти-Русия " се схваща или Украйна, или още веднъж " Западът ". Войната не е против Украйна, а против груповия изверг, тя не е стартирана от Русия, а е неин отговор - „ Русия в никакъв случай не стартира войни, Русия ги приключва! “.

" Продажните български елити " – съгласно този разказ това са тези вътрешни „ марионетки “, които обслужват ползите на злодея-хегемон: „ соросоиди “, „ грантаджии “, „ джендъри “, „ либерасти “, „ платени анализатори и политици “, „ жълтопаветни протестъри “ и прочие Този агитационен инструмент освен че първи бе всеобщо тиражиран в българските медии (за дискредитиране на гражданските митинги против кабината Орешарски през 2013 г.), само че до 2017 година той бележеше най-голям систематичен растеж. Тъй като е комфортно средство за омаскаряване на всевъзможни вътрешни политически и стопански съперници, този разказ бе по-масов от всички останали и се водеше по българския политически календар (а не по съветския, както останалите наративи). Сега обаче той, наподобява, бива поддържан инертно, доколкото репертоарът му не трябва обогатяван („ демократичен коментариат “ е единственият нов епитет в този речник, който открихме; „ наркомани “ се употребява постоянно от руснаците за омаскаряване на Зеленски и сътрудниците му, само че още не е навлязло у нас за вътрешна приложимост!).

При " Русия се въздига " има по-релефно обрисуване на облика на самата Русия и най-много борбата ѝ с Украйна и Западния свят.
Най-напред речникът, с който се разказва „ повишената политическа и духовна мощност на Русия “, се консолидира. Промяната е, че тази " мощност " е идеологически закована от последната инстанция персонално от Путин.

Мощта на съветското оръжие е възхвалявана непрекъснато като специфичен акцент в последните месеци са съветските „ хиперзвукови ракети “ и „ хиперзвукови летателни апарати “, които, несъмнено, са неуловими за западните Противовъздушна отбрана системи. Пропагандира се изначалното военно предимство на Русия над Запада, който е обективно жертван на боен погром. Прокарват се и изцяло фантастични тайни теории: че са открити секретни биолаборатории в Украйна, в които Централно разузнавателно управление на САЩ е разработвало „ етническо биооръжие “, което е способно да поразява само и единствено руснаци.

Наративът, който през 2013-2014 година отстояваше, че Крим е съветски, а евромайданът е фашистки пуч, оркестриран от Запада, също е претърпял някои промени към днешна дата. Силно е отслабнало е повторението, че " Крим е съветски ", явнот тази борба се счита за извоювана пропагандно. Евромайданът като съответна историческа реалия също е отстъпил на назад във времето, въпреки „ логиката “ на неговата пропагандна обработка да е непокътната – в този момент тя е трансферирана върху демократично определеното държавно управление на Зеленски, което хем бива
определяно като „ нацистки режим “, хем като „ чинно оръжие “ на Запада против Русия („ анти-Русия “). Руската агитация не е измислила ново съображение за обвиняването в нацизъм по отношение на Украйна.

В проучването се извежда една огромна смяна по отношение на предходния интервал - пропагандният разказ към този момент идва от публични представители на властта в Русия – Путин, Лавров, Песков, Захарова, Митрофанова и прочие Всички те употребяват агитационен речник. Преди - формалните лица се прибягвали до дипломатически, по-неутрален език, " цялата страна е рупор на пропагандните клишета ".

Има и още една смяна, значима за българския подтекст - в проучвания интервал понижава броят на българските представители и на авторските материали. Залага се доста повече на пропагандни текстове, които са повече като количество, само че най-често са " директни преводи от съветски език и посредством анонимно калкиране на съветски материали ", се показва в проучването.

" Вероятно е по този начин, тъй като, един път, по-малко са парите, които руснаците непосредствено могат да влагат на българска сцена. И повторно, напълно очевидно, тъй като от повтарянето на тези опорки се отдръпват доста хора, които не са съгласни с Путиновата война и желаят да се разграничат от нея. Това са хора, които до през вчерашния ден постоянно безрезервно са повтаряли някои от клишираните рецензии на Запада, само че през днешния ден отново те – най-много левите в България – се пробват да се оттеглен от съветската агитация, която им бе откраднала езика. "

Авторите регистрират, че сега заради това, че български политици като Румен Радев, Корнелия Нинова, Стефан Янев и други отначало популистки подемат част от съветските опорки, евентуално картината се трансформира, а националпопулистката и съветската агитация се смесват отначало. Представените от тях измервания обаче са с обсег до 17 април 2022 година

Кога са пиковете в броя на пропагандните изявления за интервала 1 януари-17 април

Това са 22 февруари, когато Путин афишира независимостта на ДНР и ЛНР (1784 изявления за деня), и 24 февруари, когато Русия нахлуват в Украйна (1262 публикации).

" Ако изключим пиковите дни към оповестяването на войната и вземем еднакъв 30-дневен интервал на „ естествена “ предвоенна агитация и същия интервал на „ естествена “ следвоенна агитация, SENSIKA със същите основни думи записва 1,183 изявления за интервала 05.01-03.02.2022 година и надлежно 11,909 изявления за интервала 01.03- 30.03.2022 година

Това значи, че съветската агитация в българските онлайн уеб сайтове е имала междинна публикационна интензивност от 39 публикации дневно преди войната и надлежно е вдигнала публикационната си интензивност на 397 публикации приблизително дневно по-късно ", е един от изводите в първата част на.

Измерванията са осъществени със SENSIKA. Това е софтуерно решение за медиен мониторинг, съчетаващо опциите на SaaS платформа с експертизата на висококвалифициран екип от програмисти, експерти в региона на изкуствения разсъдък и медийни анализатори. Платформата разрешава разбор на информация в действително време на над 160 езика, SENSIKA придобива и индексира наличие от голям брой онлайн източници, обществени мрежи и редица източници в обичайните медии – единствено на български език това са над 8000 уеб страницата и блога (без данни от обществените мрежи и обичайните медии). Системата разрешава търсене по основни думи, след ограничение на терена (на корпуса от текстове, в които се търси), посредством времеви интервал и посредством разнообразни филтри.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР