Руската пропаганда твърди, че отношението към руснаците в България е

...
Руската пропаганда твърди, че отношението към руснаците в България е
Коментари Харесай

Той е руснак, но протестира срещу войната: Русия провежда геноцид в Украйна


Руската агитация твърди, че отношението към руснаците в България е непоносимо и извънредно, че никой не ги обича и всички ги наскърбяват. Моите наблюдаване са други, споделя за Дъждовни води съветският жител Дмитрий Чупраков.

Дмитрий Чупраков стачкува против войната в Украйна

Дмитрий Чупраков е съветски жител, живеещ със фамилията си в България. В понеделник (1 август) той ще стачкува пред постройката на съветското посолство в София против експанзията на Русия в Украйна. С него беседва Александър Андреев*

Писахте до Българската редакция на Дъждовни води, че в понеделник ще протестирате пред посолството на Русия в София. Срещу какво ще протестирате?

Дмитрий Чупраков: Аз съм от Русия и не утвърждавам това, че. Допреди това Руската федерация финансираше терористични организации на територията на Украйна. Светът не обръщаше доста внимание на това, само че след началото на войната на 24 февруари тази година ситуацията се промени. Много руснаци са, не схващат каква покруса е това. В резултат от пропагандата доста хора считат, че всеки, който подлага на критика войната, не е руснак – тъй като, видите ли, всички руснаци поддържали войната.

Казахте „ какво се случва в Украйна ". А какво тъкмо се случва сега съгласно Вас?
Редакцията предлага
Чупраков: Според мен там се води война. Руската федерация извърши акт на експанзия. Тя атакува Украйна и убива украинци. Осем страни към този момент оповестиха това за. Сред тях са самата Украйна, балтийските страни, Канада, Ирландия. Лично аз съм изцяло склонен, че Русия организира геноцид против украинците.

А вие с какво се занимавате в България? Как попаднахте в страната?

Чупраков: Преди пет години ние с жена ми си дадохме сметка какво се случва в Русия, по какъв начин се нарушават човешките права, по какъв начин се потиска свободата на словото, по какъв начин се закриват самостоятелни медии, по какъв начин афишират за всички медии, които показват позиция, друга от държавната. Казахме си, че би трябвало да се махнем, тъй като не можем да мълчим, само че в случай че приказваме, това може да бъде рисково. И по този начин взехме решение да заминем и да дойдем в България.

А с какво се занимавате в България?

Чупраков: Моята брачна половинка е концертмайстор на оркестъра „ Симфониета " във Враца, а аз съм учител по музика – и преподавам онлайн.

Като руснак, който живее в България: Как усещате сега отношението на българите към руснаците?

Чупраков: Руската агитация твърди, че отношението към руснаците в България е непоносимо и извънредно, че никой не ги обича и всички ги наскърбяват. След началото на войната персонално аз не съм забелязал никакво негативно отношение. Единствено, когато си откривах сметка в българска банка, ме помолиха да изчакам известно време, до момента в който ревизират дали не съм обект на наказания. Често повеждам диалози за войната с хората тук. Когато беседвам с хора от по-възрастните генерации, отраснали при комунизма, диалозите са по-трудни. Тези генерации са отраснали с концепцията, че Америка постоянно е зложелател. И когато им описвам какво се случва в Русия, какво се случва в Украйна през тези години от 2014 насам, те все повтарят, че за всичко е отговорна Америка. Като ги попитам обаче защо тъкмо е отговорна Америка, те не могат да отговорят. Те просто повтарят тези заучени изречения, а аз съм заставен от самото начало да им изяснявам какво се е случило: че Руската федерация е направила експанзия против Украйна, че е нападнала Украйна, а Америка няма по какъв начин да е отговорна за това.

Какво мислите за политическите връзки сред България и Русия? За изпъдените дипломати-шпиони, за прекъсването на газовите доставки?

Чупраков: Мисля, че България е русофилска страна. Това от една страна е добре, тъй като аз се усещам удобно, въпреки това обаче. А страните, които са подложени на съветското въздействие, постоянно доста страдат от това.

Дмитрий Чупраков е учител по музика

А по какъв начин се демонстрира това въздействие в България, съгласно Вас?

Чупраков: Доколкото аз зная България е поддържала доста тесни стопански връзки с Руската федерация. Тук са ми казвали, че стокооборотът е бил много висок. Например вагоните на софийското метро са създадени в съветски машиностроителен цех. В момента връзките на България с Русия разбираемо се скапаха и за вагоните ще бъде проблематично да бъдат ремонтирани, снабдявани с аварийни елементи и така нататък

Откъде сте родом в Русия? Имате ли още родственици и другари там?

Чупраков: Родом съм от Сочи, само че повече от 10 години живях в Москва. Роднини имам в Сочи, само че и в Украйна, в Днепропетровск.

А по какъв начин се отнасят към войната роднините Ви в Сочи?

Чупраков: Всичките ми родственици и другари се отнасят негативно към войната. През първите дни още се съмняваха, само че в този момент към този момент прелестно схващат какво става. Обаче никой не смее да показа на всеослушание своята позиция, тъй като съветската репресивна машина работи по този начин: не се правят всеобщи репресии, репресира се целеустремено, с цел да се подплашат хората. И никой не знае какви са разпоредбите на играта, при които могат да те подведат под наказателна отговорност. Така че всички ги е боязън да приказват – и от това поражда усещането, че всички поддържат войната.

* Разговорът беше проведенна съветски език.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР