Руската прокуратура изненадващо обяви, че не води наказателни дела срещу

...
Руската прокуратура изненадващо обяви, че не води наказателни дела срещу
Коментари Харесай

Русия издирва Христо Грозев, но не го разследва по наказателно дело

Руската прокуратура изненадващо разгласи, че не води наказателни каузи против българския публицист Христо Грозев (ръководител на проверяващата медия Belllingcat) - макар че го е оповестила за общодържавно търсене.

Това излиза наяве от писмо, което е изпратено до съветския юрист на Грозев от старши следовател от Следствения комитет.

В Twitter Грозев разгласява пост, в който споделя: " Адвокатите ми най-сетне получиха отговор от съветската следствена комисия. Срещу мен няма следствие (поне не е известно на висшия проверяващ орган на Русия). И въпреки всичко съм в листата на най-издирваните в Русия за " закононарушение ". Говоря за цяла страна, учредена на дейности отвън правосъдната процедура "

Той иронично прибавя, че е допустимо да е търсен за " нарушаване на правилника за придвижване по пътищата " от преди 2016 година, когато за последно е посещавал Русия.

My lawyers finally received a reply from Russia`s investigative committee. There`s no investigation against me (at least none known to Russia`s top investigative body). Yet, I am on Russia`s most wanted list for " a crime ".. Talk about a whole State based on extrajudiciality.
— Christo Grozev (@christogrozev)
В писмото на съветското обвиняване написа, че " В основното следствено ръководство на Следствения комитет на Руската федерация е прегледана молбата за отбрана на ползите на Христо Грозев. В резултат на това се оповестява, че наказателно дело във връзка с посоченото лице в Главното следствено ръководство не се проверява.
Настоящият отговор може да бъде обжалван от ръководителя на следствения орган, прокуратурата и съдът да вземе решение. "

Абсурдното е, че в края на писмото, с което е заявена липса на следствия против Грозев, старшият следовател Я. Лукоянов припомня за правото на Грозев да " апелира невинността си " до неговия шеф.

За това, че Русия търси българския публицист и шеф на Bellingcat стана ясно през декември предходната година. Тогава като причина беше посочен " състав на Наказателния кодекс ", само че не беше обявена конкретика защо тъкмо е следствието.

Заради абсурда Министерство на външните работи привика съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, която тогава изясни, че не знае повода за издирването на Грозев - само че и не даде повече данни за това дали и защо той е разследван от Москва.

Журналистът, където съобщи, че не се усеща в сигурност в родината си поради огромния брой на сътрудници на съветските служби у нас.

Преди седмица стана ясно, че Грозев, където живее от години със фамилията си. Причината е опасност за живота му от съветските служби за сигурност.

Bellingcat играе значима роля в следствието на тежки закононарушения от сътрудници на съветските служби за сигурност. Сред тях са свалянето на малайзийския аероплан MH17 над Украйна през 2014 година и опита за ликвидиране на Алексей Навални с новичок.

Христо Грозев взе участие интензивно и в документалния филм, който проверява отровителите на Навални. Продукцията получи номинация за тазгодишните " Оскар " -и.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР