Руската православна църква предупреди днес, че в Украйна може да

...
Руската православна църква предупреди днес, че в Украйна може да
Коментари Харесай

Руската църква предупреди за протести в Украйна

Руската православна черква предизвести през днешния ден, че в Украйна може да избухнат митинги, в случай че Вселенският патриарх признае самостоятелна от Москва украинска патриаршия, съобщи Франс прес.

Митрополит Иларион, който оглавява отдела за външните връзки в Московската патриаршия, съобщи, че в случай че украинските управляващи позволен конфискуване на православни храмове от подготвяната автокефална черква, хората ще излязат по улиците, с цел да защитят своите светини.

„ Вече виждаме, че в Украйна се конфискуват православни храмове и вярващите се готвят да ги защитят. Можем единствено да си представим какво ще стане, в случай че конфискуването бъде публично утвърдено от управляващите или придобие систематичен темперамент. Хората, несъмнено, ще излязат на улицата и ще бранят светините си “, съобщи митрополитът, представен от ТАСС.

В Украйна в този момент има две църкви – едната обвързвана с Москва, другата – с Киевската патриаршия, напомня Агенция Франс Прес. Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 година, когато Украйна стана самостоятелна, и не е приета от нито една православна черква в света. Свързаната с Московската патриаршия черква е най-голямата религиозна общественост в Украйна по брой енории, само че от ден на ден украинци обаче се самоопределят като почитатели на Киевската патриаршия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР