Руската православна църква обяви, че къса част от връзките си

...
Руската православна църква обяви, че къса част от връзките си
Коментари Харесай

Московската патриаршия скъсва отчасти връзките с Константинополската

Руската православна черква разгласи, че къса част от връзките си с Константинополската патриаршия, която тя укорява поради това, че желае да признае за автокефалията на една Украинска православна черква, която е самостоятелна от Москва, съобщи Франс прес.
 
" На процедура всякога, когато Руската православна черква се намира в сложна обстановка, ние получаваме удари в гърба от страна на Констанстинополската патриаршия ", съобщи ръководителят на дипломацията в Московската патриаршия митрополит Иларион.
 
В Украйна има черква, обвързвана с Москва, и черква, която е предана на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 година и която не е приета до момента от нито една православна черква по света, отбелязва Франс прес.
 Русия Москва цървка БГНЕС, списък
Константинополският патриарх Вартоломей не е оповестил публично решението си за признание на автокефална черква в Украйна, само че тази вероятност, която би разрешила на Украйна да се освободи от религиозното настойничество на Русия над част от поклонниците, е нетърпима за Московската патриаршия, отбелязва Франс прес.-->
 
През септември Константинополската патриаршия прати двама емисари в Киев, което породи гнева на Руската патриаршия. " Константинополският патриарх навлезе в каноничната територия на Московската патриаршия, като прати двама свои екзархи в Киев ", сподели митрополит Иларион.
 
Той даде през днешния ден конференция след оповестяването на две решения на Светия синод на Русия. Първо Светият синод разгласи в официално съобщение, че Московската патриаршия няма да взе участие повече в епископалните събирания, комисии и структури, управлявани от представители на Константинополската патриаршия. Второ, в литургиите си църквите под контрола на Москва няма да се молят повече за Константинополския патриарх. Според Иларион тези решения могат да се оприличат на " разкъсване на дипломатическите връзки " сред двете патриаршии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР