Руската православна църква напуска структурите, които председателства Константинополският патриарх. Това

...
Руската православна църква напуска структурите, които председателства Константинополският патриарх. Това
Коментари Харесай

Руската православна църква напуска структурите, оглавявани от Вселенската патриаршия

Руската православна черква напуща структурите, които ръководи Константинополският патриарх. Това реши Светият синод на съвещание в московския Даниловски манастир под председателството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. 

Прекратява се споменаването на името на вселенския патриарх по време на богослуженията в съветските храмове. Преустановяват се епископските събирания и богословският разговор, заяви митрополит Иларион, ръководител на отделът за външни връзки на московския патриарх. Прессекретарят на патриарх Кирил, Александър Волоков, посочи, че решението не значи завършек на взаимните богослужения. 

Действията на съветската черква са в отговор на готовността на вселенския патриарх Вартоломей да даде самостоятелност на Украинската православна черква, отделила се през 1992 година от московската патриаршия. На 7 август Вартоломей изпрати в Киев свои епископи, които да приготвят даването на автокефалия. 

В момента на територията на Украйна работят три православни църкви - отделилата се от Москва, отпред с киевския патриарх Филарет; Украинската православна черква на московския патриархат, ръководена от митрополит Онуфрий и основаната през 1917 Украинска автокефална черква, ръководена от митрополит Макарий.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР