Руската православна църква е известна с категоричните си позиции по

...
Руската православна църква е известна с категоричните си позиции по
Коментари Харесай

РПЦ няма да благославя оръжия за масово унищожение

Руската православна черква е известна с безапелационните си позиции по разнообразни въпроси. Сега тя предложи да се спре практиката свещениците да благославят оръжия за всеобщо заличаване, макар че поръсването със светена вода на самолети и кораби към момента се смята за уместно.
Църквата разгласява проектодокумент, в който обрисува ролята си в благославяне на православните християни, които „ пазят Отечеството “ и „ извършват военното си обвързване “, като приканва интернет потребителите да обсъдят предлагането онлайн, съобщи БГНЕС.
Руснаците постоянно молят свещениците да благословят каквото и да било - от нови коли и жилища до галактическите кораби „ Союз “ с вярата, че жестът дава божествена отбрана.
След краха на Съветския съюз свещениците също по този начин започнаха да благославят войски, самолети и кораби и всевъзможни оръжия, от автомати „ Калашников “ до способните да носят нуклеарни бойни глави балистични ракети „ Искандер “.
Документът на РПЦ обаче предлага " да се извади от свещеническата процедура " благославянето на всевъзможен тип оръжия, потреблението на които може да докара до неустановен брой смъртни случаи, в това число оръжия с за всеобщо заличаване ".
В същото време остава „ оправдано “ да се „ благославя превоза, употребен от бойците по суша, вода и във въздуха “, с цел да се помоли Бог да отбрани мъжете, които ги употребяват, се споделя в плана.
Руските военни откриха все по-тесни връзки с РПЦ при министъра на защитата Сергей Шойгу, който ръководеше и построяването на голяма катедрала за съветските въоръжени сили отвън Москва.
Тя би трябвало да бъде открита на 9 май, 75 години от успеха на Съветския съюз над нацистка Германия във Великата отечествена война.
От 2010 година военните вкарват свещеници в своите редици, в това число „ летящо “ поделение, което може да разполага с преносими надуваеми параклиси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР