Руската позиция за Косово често се приема на запад като

...
Руската позиция за Косово често се приема на запад като
Коментари Харесай

Какво постигна Косово за 10 години независимост

Руската позиция за Косово постоянно се приема на запад като белязана от предубеждения. Постоянният представител на Москва в Организация на обединените нации Василий Небензя означи на съвещание на Съвета за сигурност на преди няколко дни, че опитите да се сътвори в Косово " самодостатъчна политическа система с рекламация за демократична страна, ръководена от върховенството на закона " се оказват напразни и страната още има нерешени проблеми.

За времето, откогато Народното събрание в Прищина едностранно разгласи самостоятелност от Белград на тази дата тъкмо преди 10 години обаче, събитията му дават известно право. Десетилетие откакто се разгласи за страна и даде път на десетки съществуващи страни да е признаят за такава, една от най-бедните страни в Европа продължава да заема същата позиция. И въпреки 116 (последна в четвъртък направи това Барбуда) да са я признали, тя продължава да е в интернационална изолираност и икономическа невъзможност.

" Дневник " обобщава по какъв начин Косово се оправя с някои от огромните тествания, които стоят пред него от независимостта насам.

Икономиката

" Най-младата " страна в Европа може да бъде избрана по този метод и поради популацията си, чиято междинна възраст е 26 години (в Прищина - 28 години). Същевременно и младежката ѝ безработица е негативен връх - 60% от трудовата мощ в тази възрастова категория е наранена от нея. Общата безработица пък е 33% по данни на статистическото бюро на Косово - едва усъвършенстване от регистрираните в годината на независимостта 40%.

Световната банка изяснява, че Косово потегля " от доста ниска база " с БВП на глава от популацията 1088 $ през 2000 година и 3641 година за 2016-а. (Българският за съпоставяне е съвсем 7351 $ за по-миналата година.)

През интервала 2008-2016 година действителният растеж на Брутният вътрешен продукт е 3.4% (за по-миналата година той е 3.6%, най-високият за Западните Балкани), само че той съгласно институцията се движи от услугите и от огромната диаспора и задграничната помощ. Институцията приказва за " макроикономическа непоклатимост ", само че към една трета от популацията към момента живее под прага на беднотия.

 Какво реализира Косово за 10 години самостоятелност
© Associated Press

Миналото

Годините на войната основават освен физическото завещание, което съществува и до през днешния ден - мините в някои елементи на страната. Конфликтът оставя 13 500 жертви, множеството албанци, само че и стотици изчезнали цивилни, доста от които сърби. За албанското болшинство остава казусът по какъв начин възприема историята си. След малко спиране страната още веднъж се ръководи от някогашни командири от военновременната Армия за избавление на Косово, някои от които са обвинени за военни закононарушения от 1998-1999 година

През декември депутатите в Прищина пробваха да спрат работата на основан в Холандия и подкрепян от Евросъюза нов съд, който се чака да издаде скоро обвинявания против някои някогашни командири. Някои локални медии означават, че президентът Хашим Тачи ще бъде измежду обвинените точно поради изгубването на цивилни по време на войната, множеството от които са етнически сърби. Подобна информация се появи и за брата на упреквания от Сърбия във военни закононарушения министър председател Рамуш Харадинай. Последният предходната година даже беше задържан и по-късно освободен във Франция по искане за екстрадиция от Белград. Харадинай за всеки случай се снабди по бърза процедура с албанско поданство.

Ветерани от войната и други общественици упорстват, че съдът е преднамерен против албанците в Косово (макар той на процедура да продължава работата на трибунала за някогашна Югославия, затворил порти през декември). Съединените щати и Евросъюза осъдиха опита за напън над съда в косовския парламент, а посланикът на Съединени американски щати в Прищина означи, че това е " ужасяващ образец за персонален интерес, който надвива над общото богатство и ползите на Косово като страна. " Все отново профилираният съд в Косово може и да забави първите обвинявания, откакто основният му прокурор Дейвид Шуендимън, работил години наред по всички тези случаи, подаде оставка.


© Associated Press

" Обявявам Косово за самостоятелна и демократична страна, " сподели на 17 февруари 2008 година Хашим Тачи, който по-късно щеше да стане министър председател а след това - външен министър и президент.

Международната изолираност

Косово не е част от Организация на обединените нации (чиято задача другояче оказа помощ за стабилизирането му) поради ветото, наложено от непрекъснатите членки Русия и Китай. Дори в връзките с Европейския съюз обаче Косово в нежелана позиция като единствената страна на Балканите, чиито поданици могат да пътуват безвизово до страни от Европейския съюз. За прилежащите Сърбия, Албания и Черна гора това е допустимо още от 2010 година

Проучване през 2016 година сподели, че всеки втори гражданин на Косово желае да емигрира в Западна Европа. Наскоро обаче даже министър председателят Рамуш Харадинай получи отвод за виза от Англия, а по-рано - и от Съединени американски щати.

Отношенията със Сърбия

" Почти всички гласоподаватели знаят, че Косово де факто не е част от Сърбия, само че никой не желае да го признае де юре, " сподели предходната година за " Дневник " сръбският интелектуалец Мухарем Баздул. Той посочи, че въпреки няколко кандидат-президенти, състезавали се с Александър Вучич на изборите през април да се оповестиха, за признаването му, " никой не желае да бъде запомнен в историята като водача, изоставил " люлката на Сърбия ". "

" Косово е Сърбия " е позицията на Белград и отпреди 2008 година, и сега. В нея официално няма нюанси - разговорът Прищина-Белград с посредничеството на Брюксел беше спрян за неопределен срок сега на подновяването си след убийството на косовския сръбски водач Оливер Иванович. Случилото се стана мотив за замяна на остри нападки сред водачите в двете столици, каквито не беше имало от случая с " националистическия " трен предходната година.

На процедура обаче има нюанси. От предходната година Белград търси подобаваща формула, която съгласно него би могла да даде опция, била тя " разграничение " и делба на имуществото (включително културно) на сърби и албанци в Косово, " нормализация без признание " (и завършек на сръбското несъгласие за участие на Косово в редица организации) или фактическа делба на територията.

 Протест поради изчезнали близки по време на войната в Косово.
© Associated Press

Протест поради изчезнали близки по време на войната в Косово.

Сърбите и албанците в Косово

Сърбите са под една десета от популацията на Косово - към 120 хиляди души в страна с население 1.8 млн. В по-голямата част от страната те не участват, само че преобладават на север. Същевременно не се усещат като част от страната, а биха желали да живеят в Сърбия.

Убийството на босненския сръбски водач Оливер Иванович подсети, че в северния град Митровица, на процедура етнически разграничен, напрежението и взаимното съмнение остава. " Ню Йорк таймс " отбелязва, че след толкоз години към момента е належащо интернационалните сили да подсигуряват сигурността - такива като НАТО и водената от организацията задача KFOR. " Лесно е да се види, че карате в етническа сръбска зона даже преди да видите интернационалните бойци. Много от колите нямат регистрационни номера или имат такива, изданени от Сърбия, които държавното управление в Прищина счита за противозаконни. Децата вървят в обособени учебни заведения. Мъжете работят на обособени места. Семействата ядат в обособени заведения за хранене, " а дипломите на приключилите в Митровица не се признават от управляващите в Прищина.

 Протест на косовски сърби след конфликти с албанци през 2011 година
© Associated Press

Протест на косовски сърби след конфликти с албанци през 2011 година

Правният безпорядък, породен от нежеланието на сърбите да признаят юрисдикцията на Косово, основава среда за незаконни организации, които процъфтяват в изискванията на безвластие, споделя Милан Радонич.

От друга страна - даже макар визитата на Вучич в Косово след гибелта на Иванович - стрелбата не подтикна сърбите незабавно да обвинят албанците за убийството, както евентуално някои биха очаквали. Промяна има и в знаците - в миналото сред " сръбската " и " албанската " зона имаше стена, разделяща сърбите от албанците която в този момент не съществува.

Черна гора

Освен със Сърбия Косово няма съществени проблеми с други съседи все още. Изключение е Черна гора, с която през 2015 година страната съумя да подписа съглашение за демаркация на общата граница, за която има спор още от оповестяването на независимостта. През октомври 2015 година обаче опитът това съглашение да се ратифицира приключи със конфликти пред Народното събрание и със сълзотворен газ в пленарната зала.

Напрежението тогава беше подклаждано от опозиционната партия " Самоопределние ", в миналото известна с радикалния си проалбански шовинизъм. Две години след случая " Самоопределение " на процедура е втора партия в Народното събрание, единствен спечелил от изборите състезател (с 16 депутатски места повече, в сравнение с след предишните избори, до момента в който другите огромни партии загубиха) и с имидж на по-умерена политическа мощ.

В тази нова конюнктура президентът Хашим Тачи и черногорският му сътрудник Филип Вуянович оповестиха, че са се разбрали специалисти и от двете страни да прегледат съглашението и да отстранят неточности в него в бъдеще. Това е метод опозицията да бъде уверена, че може да го подпише, без безусловно да нанесе вреди на Косово. Опозицията твърди, че територии от 8000 хектара непозволено минават в Черна гора.

 Какво реализира Косово за 10 години самостоятелност
© Associated Press

Европейска вероятност

Наблюдатели в последните седмици означават, че Евросъюзът оказва сериозен напън върху редица страни от Западните Балкани да се приближат към присъединявате в блока, като решат разногласия между тях, каквито имат Косово със Сърбия и Черна гора, само че и Сърбия със страната членка Хърватия или Македония с членките България и Гърция.

Блокирането на участието в Организация на обединените нации от Русия и Китай и непризнаването от страна на Сърбия основават компликации и за участието на Косово. Все отново страната, непризната и от пет членки на Евросъюза, е включена в европейската тактика за Западните Балкани макар възраженията на Испания. Там е записано, че Прищина би трябвало " да реализира дълготраен прогрес посредством използването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране и да напредне по пътя към Европейски Съюз незабавно щом го разрешат обективните условия ".

Все отново този документ бележи смяна за Косово: представители на Европейски Съюз единствено допреди няколко години повтаряха, че страната е евентуален член, само че няма късмет това да се случи в обозримо бъдеще.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4674)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР