Руската позиция, че Червената армия е отговорна за спасяването на

...
Руската позиция, че Червената армия е отговорна за спасяването на
Коментари Харесай

Израелски историк: Руската позиция за спасяването на българските евреи не е лишена от логика

Руската позиция, че Червената войска е виновна за спасяването на българските евреи, е неуместна, само че в нея има известна логичност, сподели ръководителят на центъра " Симон Визентал " в Ерусалим, Ефраим Цуроф, представен от " Джерузалем пост ".

Цуроф - историк, който търси от години нацистки нарушители - разяснява разногласието сред София и Москва за българските евреи, почнал предходната седмица. Тогава в изказване във връзка на антиционистки надпис върху Паметника на руската войска в София (впоследствие изтрит) представителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели: " В годините на Втората международна война с помощта на (съветските) воини е предотвратена депортацията на евреите от България и по този метод към 50 000 души бяха избавени от неизбежна крах. " Думите ѝ провокираха реакция от българския външен министър Екатерина Захариева и институцията ѝ, министъра на защитата Красимир Каракачанов, и президента Румен Радев, който позволи, че изказването може да е " провокация ".

В края на седмицата съветското посолство в София посочи приноса на България за избавяне на евреите. Малко по-късно обаче ръководителят на Руското военноисторическо общество (РВИО) Михаил Мяхков отбрани позицията на външното министерство в Москва, съгласно което съветските воини са предотвратили депортацията на евреите от България. Мяхков показва: " Главният мотив за заемането на сходна позиция от българските управляващи е била променената конюнктура на военните фронтове, успеха на Червената войска край Сталинград и Курск, жертвите на руския народ, дадени за освобождението и на своята страна, и на страните от Европа. "

" Не по този начин са били избавени евреите ", споделя Цуроф в отговор на коментара на Захарова. " Евреите са били избавени поради съпротивата на някои значими персони в България против депортациите. Позицията му за коментара на Мяхков, препубликуван и от съветското посолство в София, е малко по-различна.

" Истина е, че доста повече евреи щяха да загинат по време на холокоста без Червената войска, само че това са два обособени въпроса... Няма подозрение, че приносът на Червената войска в разгрома на нацистка Германия, която в края на краищата прекъсва окончателното решение (на еврейския въпрос - бел. ред.), е от голямо значение, " счита Цуроф. Затова съгласно него аргументът на Мяхков, че нацистите биха могли в други условия да принудят българските управляващи да вземат участие в холокоста, има известна тежест, написа " Джерузалем пост ".

Официалният израелски мемориал на холокоста " Яд Вашем " е присъдил почетната купа " праведник от народите на света " на подпреседателя на Народното събрание Димитър Пешев, починалия софийски митрополит Стефан, пловдивския митрополит Кирил и още 17 българи. Тази купа се присъжда на хора, които не са евреи, само че са рискували живота си, с цел да спасят евреите от депортация и попадане в лагерите на гибелта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР