Руската посланичка Елеонора Митрофанова категорично не уважава България.Това смята министърът

...
Руската посланичка Елеонора Митрофанова категорично не уважава България.Това смята министърът
Коментари Харесай

Военният министър: Митрофанова не уважава България. Поведението ѝ е недопустимо

Руската посланичка Елеонора Митрофанова изрично не почита България.

Това счита министърът на защитата в оставка Драгомир Заков.

„ Поведението на съветския дипломат у нас е неприемливо. Не е това методът да се води дипломация. Сигурен съм, че съветската дипломатическа работа има много професионални дипломати, които биха представлявали много по-успешно и с много по-сериозно почитание към България съветската страна у нас”, разяснява той в събота заран по Нова тв.

Дипломацията сред София и Москва няма да бъде прекъсната, добави той.

„ Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на съветското управление да затвори задачата у нас. Моят опит и мнение, е че сходно деяние е във щета на страната, която затваря посолството. Не имам вяра съветската страна да вземе сходно решение. Дори това да стане, единствено по себе си не значи разкъсване на дипломатическите отношения”, разясни военният министър в оставка.

„ Всеки един посланик, без значение от държавната политика, която следва, би трябвало да почита приемащата страна. Имаше доста случаи, в които Митрофанова можеше да бъде оповестена за личност нон грата. Затварянето на съветското посолство ще бъде във щета на съветските жители у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от съветска страна, то тогава ще страдат българските жители там”, добави Заков.

Той уточни, че е добре съветската страна да намерения за промяна на посланика си в България.

" Трябва да забележим почитание от съветската страна към България и българския суверенитет и тогава могат да се водят диалози и да се стигне до компромис ", регистрира Драгомир Заков.

Той разяснява и проблема към изгонените от България 70 съветски дипломати. Според него това не е ексцентрична процедура в дипломацията.

„ Да, броя наподобява огромна, само че на фона на огромния брой съветски представители у нас, не е нещо кой знае какъв брой съществено. Ако има данни, че тези съветски жители са правили дейности, които са в прорез с дипломатическата процедура, решението е резонно. Щом от ДАНС са дали лист, очевидно е така”, разясни министърът.

" Не мисля, че решението е било еднолично на Кирил Петков, то става по избрани правила ", счита той по тематиката по какъв начин в действителност е било взето решението за изгонването.

Заков посочи, че към момента не е получил покана за присъединяване в новия кабинет.

„ Не сме стигнали към момента до състав на държавното управление. Трябва да се проведат диалози какви политики ще се водят. До този миг с мен не е разговаряно за присъединяване в идващ кабинет. Поел съм отговорност и считам, че тя още важи”, изясни той.

Министърът, който също беше измежду спряганите в общественото пространство имена като вероятни предложение за министър председател, разяснява, че решението Асен Василев да бъде номиниран за предстоящ е вярно.

Заков разяснява и какво се случва с Ф-16. Първият аероплан е на поточната линия, аварийните елементи са в завода, сподели той за към този момент поръчаните изтребители. При политическа неустойчивост и липса на парламент обаче решение за пазаруването на още Ф-16 ще се забави.

" Има риск да бъдат забавени Ф-16. Ако се стигне до разформироване на Народното събрание, може да се стигне до съществено закъснение ", уточни министърът.

Той посочи, че се поставят усулия животът на МиГ-29 да се удължи, до момента в който пристигна първият заместващ Ф-16.

Попитан какво прави Полша с толкоз доста българско оръжие, той сподели:

" Може би се слага някакъв въпрос, да. Въпросът е към Полша. "

След което посочи, че същинският въпрос е различен:

" Украйна е жертва, би трябвало да бъде подпомагана. Въпросът е на чия страна сме - на жертвата или на агресора. Трябва да сме на страната на жертвата. "

Украинска техника към момента не се ремонтира у нас, както беше решено от Народното събрание. По думите му диалогът към този момент бил на равнище компании от страна на България и на Украйна и се уточнявали съответните параметри.

За откритата мина в Черно море Заков означи, че е " случайно събитие ", успокои, че няма опасности, а вероятността мина да се скъса по време на стихия, каквото е имало, била огромна. Отчете и че българските Военноморски сили " си свършиха работата професионално и експедитивно ".

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР