Руската полиция задържа днес в Москва десетки хора по време

...
Руската полиция задържа днес в Москва десетки хора по време
Коментари Харесай

Десетки са задържани по време на националистическо шествие в Москва

Руската полиция задържа през днешния ден в Москва десетки хора по време на обичайното годишно шествие на крайните националисти, множеството съперници на президента Владимир Путин, съобщи Франс прес.


Т. нар. Руски марш, сплотяващ на всеки 4 ноември - в Деня на националното единение, националистически и крайнодесни групи, бе позволен от управляващите, само че полицията забрани през днешния ден на уредниците да употребяват квалифицираните плакати, тъй като счете лозунгите за неуместни.
Тази година в шествието участваха близо 300 души, видя сътрудник на Агенция Франс Прес. Полицията загатна за 200 стачкуващи.

Според източник на ТАСС от органите на реда 32 души са арестувани " за разнообразни правонарушения, за нарушавания на публичния ред ". Задържани са по-специално " най-активните " от група младежи, отказали да се движат по позволения маршрут и " създали опит да извършат провокация ".

Специализираният уебсайт ОВД-инфо заяви за 41 задържани, измежду които бил и един от уредниците - Константин Филин.
Друг лидер на националистите - Иван Белецки, написа във Facebook, че полицията е обискирала тази заран преди демонстрацията жилището му в негово неявяване.

Организиран всяка година по случай празника, на който Русия празнува годишнина от прогонването на полските окупатори от Кремъл през 1612 година, Руският марш събира все по-малко участници и постоянно е засенчван от други прояви на обединения, близки до властта.

Тази година стачкуващите скандираха антиправителствени лозунги като " Путин е апаш " и " Свобода на политзатворниците ".
" Ние сме против тиранията на окупационния путински режим, който не признаваме ", съобщи за Агенция Франс Прес стачкуващ, показал се като Артьом.
Споделяйки по принцип настройките против наличието в Русия на мигранти от някогашните руски републики, крайнодесните групи в Русия се разделиха през последните години: едни поддържат проруските сепаратисти в Източна Украйна, а други - украинските националисти, които се борят с тях.

Откакто Путин се завърна в Кремъл през 2012 година, управляващите ускориха натиска върху националистическите среди - мнозина деятели сега са в пандиза или живеят в заточение.

Основният критик на Владимир Путин - Алексей Навални, поддържа някои възгледи, известни измежду националистите, и взе присъединяване в техни шествия - за финален път през 2011 година, само че след това смекчи своя политически дискурс, добавя Агенция Франс Прес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР