Руската петролна компания Роснефт“ е поискала пълни предварителни плащания в

...
Руската петролна компания Роснефт“ е поискала пълни предварителни плащания в
Коментари Харесай

„Роснефт“ иска цялостно предплащане в рубли при нови търгове на петрол

Руската петролна компания „ Роснефт “ е поискала цялостни предварителни заплащания в рубли в нови търгове за недопечен нефт, съобщи Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

Искането идва, откакто в края на март съветският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно които считаните от Русия за „ неприятелските “ страни би трябвало да заплащат за доставките на природен газ с рубли.

Енергийният експорт е един от главните принадлежности, с които Путин разполага за оказване на напън върху „ неприятелските страни “, които постановиха наказания на съветски банки, компании и предприемачи в отговор на нашествието на Русия в Украйна.

„ Роснефт “ е предложила 6,5 млн. тона недопечен сортовете Urals, Siberian Light, Sokol и ESPO Blend посредством търгове за доставки през май-юни. Компанията е поискала от участниците в търговете 100% авансово заплащане в рубли, споделят източници, които са видели документите по търговете.

„ Общата стойност на фактурата да бъде конвертирана в рубли, употребявайки обменния курс щатски долар/руска рубла на Централната банка на Руската федерация “, се показва в документите.

От „ Роснефт “ обаче са оставили отворена врата за договаряне на заплащане в друга валута при неспособност за реализиране на такова в рубли. Плащанията ще могат да се правят в китайски юани, щатски долари, евро, дирхами на Обединените арабски емирства и турски лири.

Подобно на схемата с „ Газпром “, конвертирането в рубли ще се реализира при последния стадий на заплащането, като първичната цена ще бъде деноминирана в долари, каквато е нормалната процедура.

„ Роснефт “ изисква 100% авансово заплащане на краткотрайната стойност на доставката пет дни преди първата дата на диапазона на товарене и може да окаже оферта, която не включва авансово заплащане, излиза наяве от документите.

Двама търговци, участващи в съветския петролен пазар, споделиха, че изискванията са комплицирани, само че спазването им не е невероятно. „ Ще намерим някой “, сподели един от тях по отношение на намирането на купувачи.

„ Плащането в рубли не би трябвало да бъде проблем за китайските купувачи, защото банковата част от преводите работи обикновено “, сподели изпълнителен шеф на частен китайски търговец.

„ Само стеснен брой купувачи могат да изпълнят изискванията, като те биха поискали по-ниски цени. Така или другояче барелите на „ Роснефт “ сега притеглят доста слаб интерес заради задаващите се наказания “, разяснява пред Ройтерс представител на западен търговец на нефт.

Всички източници са поискали анонимност заради чувствителността на обстановката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР