Руската общност в Благоевград и Югозапада за поредна година отпразнува

...
Руската общност в Благоевград и Югозапада за поредна година отпразнува
Коментари Харесай

Прошки по руски в Благоевград


Руската общественост в Благоевград и Югозапада за поредна година отпразнува с доста въодушевление, песни, танци и занимателни игри празника Масленица, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

„ Масленица ” е аналог на български празник Сирни Заговезни /Прошки/ и отброява края на зимата и посрещането на пролетта, и макар, че в Благоевград няма сняг, го честваме както в Русия ”, сподели пред БГНЕС Виктория Богданска. Тя е ръководител на Руския културно-информационен център в Благоевград.

Празникът на терминал „ Богдански ” край Благоевград стартира с почерпка с палачинки и чаша водка, която точеха от самовар. Опитвайки палачинките, всички си честитяха празника.

Празникът продължи с съветски песни и танци, музикалната част приключи с български хора. Последваха занимателните игри за деца и възрастни като изтегляне на въже, подхвърляне на палачинка в тиган, вървене с кокили, спечелилите получаваха „ усмихнати медали ”.

В игрите най-сръчен и за „ първенец на първенците ” бе разгласен Тони, който получи от организаторката Виктория Богданска най-голямата премия – жив петел.

Апогеят на празника бе изгарянето на куклата „ Масленица ” в престилката, на която всички по време на тричасовия празник пъхаха написаното листче какво желаят да им се махне от живота. След това последва прескачане на огъня за филтриране на греховете.

Това е един от най-веселите, най-пищните и най-народни празници за руснаците, който се организира през днешния ден за 21-а поредна година.

Масленица е остарял бит, запазил се още от езически времена. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя националния календар на два сезона – зима и пролет. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР