Руската наемническа групировка Вагнер се възползва от нестабилността в Нигер,

...
Руската наемническа групировка Вагнер се възползва от нестабилността в Нигер,
Коментари Харесай

Блинкън: Вагнер се възползва от нестабилността в Нигер

Руската наемническа формация " Вагнер " се " възползва " от неустойчивостта в Нигер, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън в изявление за Би Би Си.

Африканската страна се ръководи от военна хунта след отстраняването на президента Мохамед Базум преди съвсем две седмици. Има догатки, че водачите на преврата са поискали помощ от " Вагнер ", която има наличие в прилежащата страна Мали.

Блинкън обаче не счита, че Русия или " Вагнер " стоят зад преврата. Въпреки това обаче Съединени американски щати са обезпокоени, че групата " е допустимо да се прояви " в елементи на Сахел (природна област в Африка сред Сахара на север и по-плодородния регион на юг, прочут като естествена област Судан), е декларирал американският държавен секретар.

По-рано в изявление за френска медия Блинкън съобщи, че дипломацията е пожеланият метод за решение на рецесията в Нигер.

Вчера в обвързван с " Вагнер " канал в Телеграм беше оповестено, че към 1500 бойци са били изпратени в Африка, без да се прецизира тъкмо къде. Нигер е някогашна френска колония и превратът доведе до вълна от анти-френски и про-руски настроения в страната. Подобни течения имаше също в прилежащите страни Мали и Буркина Фасо, които също се обърнаха към Москва след преврати, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР