Руската корпорация „Росатом“ ще подготви триетапен план за развитие на

...
Руската корпорация „Росатом“ ще подготви триетапен план за развитие на
Коментари Харесай

До 2024 г. Русия ше превози 80 млн. тона товари по Северния морски път


Руската корпорация „ Росатом “ ще приготви триетапен проект за развиване на инфраструктурата на Северния морски път до 2030 година Това съобщи в изявление за РИА Новости заместител генералният шеф на „ Росатом “ Вячеслав Рукша.

„ Първият стадий е прочут – до 2024 година по указа на президента би трябвало да достигнем размер на транспортираните товари от 80 милиона тона. Това ще бъде главно през западното направление на Северния морски път. След това, от 2024 година до 2030 година чакаме да бъде издигнат най-мощният съветски атомен ледоразбивач „ Лидер “, съобщи Рукша.

„ Лидер “ ще даде опция за целогодишно превозване на товари с въглеводороди от Русия за пазарите на Азиатско-Тихоокеанския район.

От 2024 година до 2030 година е вторият стадий, който планува разширена навигация. През третия стадий се възнамерява арктически маршрут за превозване на недопечен нефт.

Северният морски път е най-краткият маршрут сред европейската част на Русия и Далечния Изток. До началото на XX век се назовава Североизточен проход. Минава през моретата на Северния ледовит океан и Берингово море. Дължината на Северния морски път от пролива Карски Врата до залива Провидения е 5600 км.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР