Руската корпорация „Росатом“ и Министерството на науката и технологиите на

...
Руската корпорация „Росатом“ и Министерството на науката и технологиите на
Коментари Харесай

Русия и Виетнам подписаха меморандум за изграждане на център за ядрени науки и технологии


Руската корпорация „ Росатом “ и Министерството на науката и технологиите на Република Виетнам подписаха Меморандум за съгласие за изродяване на Център за нуклеарни науки и технологии (ЦЯНТ) във Виетнам. Документът бе парафиран от генералния шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов и министъра на науката и технолигиите на Виетнам Чу Нгок Ан. На срещата участваха и министър председателите на двете страни - Дмитрий Медведев и Нгуен Суан Фук.

Руски и виетнамски специалисти към този момент извършват взаимни действия в границите на плана, като се работи по установяване на предварителните условия и избора на най-подходяща площадка. През ноември 2018 година двете страни утвърдиха авансово технико-икономическо изследване и на тази база Меморандумът дефинира идващите стъпки за създаване на Центъра за нуклеарни науки и технологии във Виетнам.

През ноември 2011 година Русия и Виетнам подписаха междуправителствено съглашение за създаване на Център за нуклеарни науки и технологии.

През юни 2017 година двете страни подписаха Меморандум за съгласие за създаване на Центъра, който конкретизира проекта за осъществяване на плана.

В интервала 2017 - 2019 година, двете страни организираха съвещания за настройване на ЦЯНТ, която включва многоцелеви водо-воден енергиен проучвателен реактор с топлинна мощ до 15 мегавата, както и комплекс от научно-изследователски лаборатории и инженерна инфраструктура, които да обезпечат безвредното действие на Центъра.

През септември 2018 година, бяха подписани два спомагателни меморандума - за съгласие за подготовка на фрагменти и за съдействие при образуване на положително публично мнение за плана.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР